Connect with us

BiH

Predsjednik Čović u Teleringu: HDZ BiH ulazi u koalicije sa onima sa kojima može kreirati budućnost i jasnu poziciju hrvatskog naroda u BiH

Hrvatski narod se mora izboriti za izmjene Izbornog zakona, kako im Bošnjaci više nikada ne bi birali predstavnike, izjavio je u emisiji Telering dr. Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i aktualni hrvatski član Predsjednišva BiH.

Upravo to će, ističe, biti veliki izazov za BiH.

– O Izbornom zakonu nismo smjeli pričati od četvrtog mjeseca ove godine kada je Središnje izborno povjerenstvo reklo da su izbori 7. listopada. Onda se netko tu pokušao igrati, a dvije godine nije ništa radio. Danas trebamo izvršiti izmjene Izbornog zakona i dosljedno uvažiti odluke Ustavnog suda BiH – rekao je on.

Čović je istakao da, kada se to uradi, vlast može biti formirana za sedam dana.

On je naveo da je novoizabrani hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić “mala marioneta i pogodan alatić” u rukama radikalne bošnjačke politike, dok je izbor Milorada Dodika za srpskog člana Predsjedništva pozitivan za europski put BiH.

Istakao je da je Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a, političar koji drži riječ, ispunjava obaveze, kao i da je jasan i nedvosmislen.

– Nismo suglasni o mnogim pitanjima, ali provodimo one u kojima jesmo. Uvjeren sam da ćemo nastaviti uspješnu saradnju SNSD-a i HDZ-a BiH i naredne četiri godine, vidjet ćemo u kojoj formi. Mislim da ćemo se ubrzo i službeno sastati, nakon službenih rezultata izbora – rekao je dr. Čović.

Predsjednik Čović je naglasio da Komšiću mjesto hrvatskog člana Predsjedništva BiH ne pripada na bilo koji način.

– Komšić niti je legalan, niti legitiman. Njegov izbor nije zakonit, jer je ugrožen cijeli narod – rekao je on.

Čović je istakao da je BiH dovedena pred krizu koja može imati nesagledive razmjere, zbog poziva da se glasa u ime Hrvata, da se biraju dva člana Predsjedništva.

On je naveo da je HDZ BiH na izborima ostvario i više nego dobar rezultat, kakav nije od 1996. godine, te da to podrazumijeva i veliku odgovornost prema glasačima.

Čović je rekao da će HDZ BiH ulaziti u koalicije sa onima sa kojima može kreirati budućnost i jasnu poziciju hrvatskog naroda u BiH, te realizirati projekte koje su predstavljali u izbornoj kampanji.

VIDEO:  https://www.rtrs.tv/av/pusti.php?id=80013

Continue Reading