Connect with us

Sinovi povijesti

Predsjednik Čović nazočio otvaranju godišnje skupštine Središnjeg odbora Hrvatskog svjetskog kongre

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora dr. Dragan Čović nazočio je danas na  godišnjoj skupštini Središnjeg odbora Hrvatskog svjetskog kongresa koja počela u Mostaru.

Programom skupštine Središnjeg odbora Hrvatskog svjetskog kongresa predviđene su brojne aktivnosti, uz ostalo, usvajanje izmjena Statuta te usvajanje Izvješća o pripremama za pete po redu Hrvatske svjetske igre koje će biti održane u Zagrebu od 21. do 25. srpnja sljedeće godine.

Predsjednik Kongresa Vinko Sabljo kazao je kako Skupština traje do nedjelje, a održava se pod pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora, te se zahvalio predsjedniku Čoviću na potpori koju je iskazao zasjedanju Središnjeg odbora Hrvatskog svjetskog kongresa.

Obraćajući se nazočnima, predsjednik Čović istaknuo je zadovoljstvo što se ovogodišnja Skupština održava u Mostaru, pod pokroviteljstvom HNS-a. Kako je zadaća Kongresa stvaranje jedinstvene mreže svih Hrvata i Hrvatica, hrvatskih udruga i ustanova izvan Republike Hrvatske, što se tiče Hrvata BiH, mi se ovdje pokušavamo očuvati, a ja sam siguran da ćemo se i očuvati, kao potpuno jednakopravan, konstitutivan narod na čitavom prostoru BiH, poručio je predsjednik Čović.

Ključni zadatak za Hrvate u BiH je osigurati Izborni zakon koji će osigurati legitimno predstavljanje hrvatskog naroda kao jednog od tri konstitutivna naroda na svim razinama vlasti, zbog toga nam je i vaša podrška i ohrabrenje bitno, poručio je predsjednik Čović. Poželio je uspješno održavanje skupštine, uz nadu kako će ovogodišnji susret predstavnika nacionalnih kongresa, udruga i zastupnika iz svih zemalja unaprijediti zajedništvo među Hrvatima, ostvarenje njihovih težnji, osiguranje kontinuiteta i razvoja vjerskog, duhovnog, kulturnog, društvenog i športskog naslijeđa.

Na otvaranju godišnje skupštine Središnjeg odbora Hrvatskog svjetskog kongresa nazočnima su se obratili i Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske kao izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i Ivan Sabolić, veleposlanik Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini.

Continue Reading