Connect with us

Sinovi povijesti

Predsjednički “Nastup” Predsjednice Kolinde Grabar-Kitarević i “nedorečenost Milanovića”

Vecerasnje sučeljavanje na HRT 1 je krenulo s puno energije s obje strane, vidljivo i u simboličnoj promjeni – kod Milanovića s “erdoganovskom” kravatom, dok je Kolinda s crvenom kobinacijom pogodila “u sridu”.
Za početak teške gospodarske teme u kojima MILANOVIĆ POKUŠAVA DOCIRATI S VISOKA, a Kolinda ga solidno, argumetirano, prizemljuje “rezultatima” njegove Vlade.
Milanović ne može pobjeći od ovrha i blokada.
 Vanjska politika: KGK može i nadam se hoće poentirati
SAD, Rusija, Kina… jesu objektivni uspjesi vanjskopolitičkih nastojanja aktualne predsjednice. Milanović o tomu nema što reći nego pokušavati umanjiti njezine uspjehe, i nastaviti kopati rovove sa svima, od Trumpa do Orbana i Putina, od Srajeva, preko Podgorice do Beograda i Berlina.
Sitno podmetanje s Vučićem je jedini odgovor na KGK tezu da ona vodi hrvatsku politiku s europskim i globalnim štihom.
KGK na temi tzv. izbjeglica poentira.
A ni svrstavanje Hebranga i Karamarka s KGK u red “izdajica” ne donosi ništa Milanoviću, a Kolindi može donijeti novih 0,5 % glasova (ma štogod mi mislili o tomu).
Ne želeći se spuštati na kavansku razinu, KGK je argumentirano prokomentirala Sarajevo i “burne reakcije” iz čaršije, ali je podsjetila i Milanovića na “žilet-žicu” njegove vanjske politike.
Neuspješno dodvoravanje SOA-i, Milanović je začinio teškim optužbama na račun KGK, ali je dobio i korektan odgovor KGK uz najavu novih poteza vezanih za očite propuste koji su se događali u obavještajnoj službi. Damski, korektan odgovor, bez nasjedanja na provokaciju (ne prvu)
O Crnoj Gori Milanović očito  ima insajderske informacije, ali ih ne iznosi nego opet pokušava Kolindi podmetnuti “miješanje” u “druge države”.
Očekivano različito gledanje na inicijativu “3 mora” KGK je izvrsno iskoristila ma koliko to Milanović karakterizirao kao običnu “paradu
LNG, Peljeski most, … i slični projekti koje je ZM-ova Vlada više zasutavljala nego poticala, su platforma koju je KGK mogla bolje “zašiljiti” i jaše poentirati, ALI kao da se malo sažalila na ZM.
Čuli smo kao se ZM nikada “nije protivio izručenju , njemu potpuno nepoznatog čovjeka, Perkovića i Mustača”, koji su eto odjednom bili hadezeovci:)), PAČE “utemeljitelji” HDZ-a (valjda iz sjene s njegovim ocem).
Završna poruka KGK daleko bolja od ZM-ove (kao što je njegova bila bolja na RTL-u). Šteta je što Kolinda nije psihološki dublje “zaorala” po karakteru – galvnoj uzdanici ZM-a, jer bi mu kao jednom u prvom dijelu sučeljavanja, šeretski češće mogla odgovoriti na njegovo isprazno pozivanje na “poznavanje zakona”. Ali je u svakom slučaju ponovno ostala dama, na razini zadatka.
Na koncu, većina birača se već opredjelila i jednoj i drugoj strani je bilo stalo da se njihov kandidat “ne osramoti”, ali je bitno da “obje strane” (na kojima upravo ZM toliko ustrajno jaše) shvate koliko je bitno izići na izbore i glasovati (ma kolike i ma kakve bile ovlasti PRH). Jer ovi predsjednički izbori su uvod u parlamentarne izbore, a s druge strane bar jednom od kandidata su i sudbonosni, jer nakon poraza ZM nema što tražiti u politici (što, siguran sam priželjkuje i solidna većina normalnih SDP-ovaca).
Ipak, vrijedi sačekati i posljednje sučeljavanje na TV Nova

Continue Reading