Connect with us

Scena

Predsjednica za utorak najavila konzultacije o sastavu nove Vlade

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarovićkolinda-grabar-kitarovic-xy rekla je kako u utorak čim, dobije rezultate izbora od Državnoga izbornog povjerenstva, kreće s konzultacijama o sastavljanju Vlade te da će u njima biti neutralna držeći se ustava i slova zakona.

“Neću dopuštati nikakva odugovlačenja, ali mi se čini da je u ovom trenutku dinamika kojom idu ti prigovori u redu, te se nadam da ćemo iznaći načine i rješenje da se stabilna vlada formira u što bržem roku, jer je to svima nama u interesu”, rekla je Grabar-Kitarović u Dnevniku HRT-a.

“Mislim da bi svi mi prije svega trebali ispred sebe staviti nacionalne i državne interese, a tek onda nekakve partikularne ili stranačke”, smatra predsjednica, te dodaje kako Hrvatska “ne može gubiti vrijeme jer hrvatski građani od njih očekuju da se pobrinu za demografiju, gospodarski razvoj i otvaranje radnih mjesta”.

Grabar-Kitarović se osvrnula i na referendum koji se u nedjelju održava u Republici Srpskoj, te je izjavila kako ne krije svoju zabrinutost jer ju ta retorika podsjeća na onu s početka devedesetih godina, što je istaknula u svim razgovorima koje je sa suradnicima imala tijekom posjete New Yorku, te s kojima je dogovorila nove susrete o toj temi.

“Stabilnost, sigurnost, teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine nama su od primarnog interesa, kao i zaštita prava hrvatskog naroda kao jednog od tri jednakopravna konstitutivna naroda u toj državi”, istaknula je predsjednica, dodavši kako njezinu zabrinutost dijele i kolege iz međunarodne zajednice, te kako se upravo toj temi najviše posvetila tijekom svog boravka u Ujedinjenim narodima.

Komentirala je i mogućnost ponovne eskalacije migrantske krize, odnosno otvaranja takozvane Balkanske rute.

“U ovom trenutku je situacija stabilna, međutim ono na što upozoravam sve moje sugovornike u Hrvatskoj, sve one zadužene za sustav unutarnjih poslova, nacionalne sigurnosti i obrane, jest činjenica da mi moramo imati scenarije, od onog najblažeg do onog najtežeg, te se moramo ponašati sukladno onome koji bi bio najkompliciraniji”, rekla je predsjednica.

“Moram vas podsjetiti da su za razliku od prošle godine, kad su migrantski valovi prolazili kroz Hrvatsku i granice prema Sloveniji i Mađarskoj bile potpuno otvorene, okolnosti danas drugačije. Prije svega tražim zajedničku europsku politiku i odgovor za zaštitu vanjskih granica Europske unije, međutim Hrvatska je ta koja se mora pobrinuti za svoj teritorij”, istaknula je.

“U ovom trenutku ne želimo žicu, do posljednjeg ćemo trenutka ustrajati na tome da granica bude otvorena i u potpunosti kontrolirana i tu mora postojati suradnja između policije, ministarstva unutarnjih poslova i Oružanih snaga Republike Hrvatske”, zaključila je predsjednica o pitanju migrantske krize

Govoreći o recepciji Hrvatske u Ujedinjenim narodima gdje je zadnjih nekoliko dana sudjelovala na 71. Općoj skupštini,, istaknula je kako je percipirana kao stup stabilnosti, kao država koja ne brine samo o sebi i svojem okruženju, nego i o globalnim pitanjima.

“Nismo fokusirani samo na sebe, nego i na Agendu 2030. za održivi razvoj, te mislim da možemo biti jako zadovoljni recepcijom koju je Hrvatska imala ovog tjedna, ne samo u zgradi UN-a, nego i u međunarodnoj zajednici”, zaključila je predsjednica.

Maxportal/FaH tropolje.info

Continue Reading