Connect with us

Sinovi povijesti

Povjesni Komentar “Branitelji su “Temelj” Hrvatskog Narodnog Sabora BIH

Novogodišnji komentar….. izjave našeg Zorana Krešića  kako je “učinak sankcija zasigurno pobjeda člana Predsjedništva Dodika na sljedećim izborima” je nepotrebno razmišljanje u ovim situacijama.  Sjetih se pokojnog Drage Galića Jurkića kad je zatražio mistriju  od mog dida Ilije uz riječi “dat ćeš mi mistriju pa ću ti je odmah vratiti” a moj dida reče “kako ćeš mi je vratiti kad je nećeš dobiti ”   Eto ja bih kazao danas ” kako će pobijediti Dodik kad izbora neće biti dok se ne izmjeni Izborni zakon”  Izgubilo se povjerenje između političkih vođa tri naroda, a vođa probosanskih snaga je svaki potpisani sporazum izigrao, omalovažio.  Zbog toga trebamo govoriti “nema izbora dok se ne realizira Sporazum o jednakim političkim pravima konstitutivnih naroda kroz izmjene Izbornog zakona”.Pogledajte što donosi Deklaracija koju će usvojiti Hrvatski narodni sabor BiH – Jabuka.tv

Hrvatski narodni sabor je u kontinuiranom zasjedanju i veoma je važna razina svijesti i odgovornosti u pogledu jedinstvenog stava prema Izborima 2022 godine unutar hrvatskog naroda. Nikada više se ne bi smjele ponoviti stare zablude (platformaši) Veoma je važno u Sabor uključiti  Generale i ratne zapovjednike  A  velika potreba je imati člana HNS-a generala  (predlažem Ljubu Ćesića Rojsa prvog suradnika Predsjednika Tuđmana u ministra Šuška) koji će nas predstavljati i zastupati kao 11 izbornu jedinicu  (velik upitnik je savjetnik Ministra obrane Republike Hrvatske koji vrlo opasno koristi svoj ponovni povratak.) General Rojs je pravi sljedbenik domoljubne politike a  dao je najveći doprinos za Hrvate iz BiH kao zastupnik – general Rojs je  dopredsjednik Generalskog zbora.  Krovne i braniteljske udruge također trebaju biti uključene.  Ne treba zaboraviti doprinos generala Glasnovića te lošu procjenu za odlazak u politiku Hasanbegovića, koji nikad nije osudio bošnjački unitarizam . naprotiv  vješto ga podržava.
Cilj moćnika i unitarista je upravo podržati  održavanje izbora u 2022 godini ali po starom Izbornom zakonu, u međuvremenu su neustavno izmijenili članove središnjeg izbornog povjerenstva  te očekuju kraj faze “kadli tadli” a realizacija cilja “sad ili nikad” – hegemoniju Bošnjaka i po kojeg poslušnog  “sejde” kako bi se prikazalo “multi-kulti” stanje
 Unitaristi nikad neće dopustiti  zastupničku političku demokraciju tri konstitutivna naroda. Nezamislivo za  “građansko” Sarajevo da član Predsjedništva bude  dr Božo Ljubić, a Dragan Čović Predsjedatelj Vijeća Ministara, radije bi prihvatili Borjanu Krišto i Marinka Čavaru po cijenu eliminacije dvojca Ljubić-Čović.Bošnjački logoraši najavili tužbe protiv Čovića i Ljubića - tportalNaravno svjesni su biološkog procesa koji im ide na ruku. U posljednjih 16 godina uglavnom su isti političari, sa povremenim ubacivanjem novih, kratkih političkih karijera. Iako je zaključak i stav “dva mandata dosta” rijetko je tko ispoštovao (meni poznata samo jedna političarka) Izgleda da samo smrt vrši selektiranje mandata.
Još jedna analiza bez analitike pokojnog Vinka Galića Paškovića je uzaludna,  a odvijala se 80 tih godina prošlog stoljeća kada je vrativši se i Njemačke , susreo prijatelja u Širokom Brijegu pa ga upita        ” jesi li ti umro ili brat ti ?”  Ljudina ga pogleda i reče kako je brat umro, a Galić veli ” a znači nije tvoja žena udovica”  i čudom se čudio.
Preporuka hrvatskim novinarima, istražujte stav Abdulaha Sidrana  i objasnite razliku između probošnjačkih i probosanskih stranaka. Znajte da su sankcije prema Dodiku kreirane kao mehanizam i pritisak koji bi ga vratio u sustav i na sudjelovanje u izborima.  A kakve su posljedice za hrvatski narod u BiH u slučaju da iziđu ili ako ne iziđu na izbore. Takve analize nam trebaju.  Istražiti očekivanja kako je moguće izmijeniti Izborni zakon bez krvi ili bez sile. A zatim i kreirati planove i mogućnosti, takva pitanja traže odgovore.

 

Mladen Ljubić Vajta @

 

Continue Reading