Connect with us

Sinovi povijesti

Postoji li za HRT predsjednica Republike Hrvatske?

Posebno je indikativan odnos nekih medija, pogotovo državne televizije prema hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović. Ona za HRT jedva da i postoji.

Njezine nastupe i državničke posjete tretira kao da je lokalna županica posjetila poljoprivredni kombinat. Nastojanja da se podcijeni njezina predsjednička funkcija i politika, postaju već dio jednog šireg agitpropa i kompleksa vladajućih.

Dok je Predsjednica države obilazila tzv. „malog“ čovjeka, išla na ribarice i kombajne, postavljala pločice i stajala na zapovjednom mostu trajekta, mediji su je zlurado prikazivali kao „posvudušu“ koja samo pozira, što je odgovor nemoćnika na njezinu popularnost upravo među pukom. No kad ide u državničke posjete, onda se prešućuju njezini govori i zanemaruju neki važni naglasci, ne analiziraju se niti sagledavaju u kontekstu geopolitičke situacije.

Naime, predsjednica Grabar-Kitarović je nedavno sudjelovala na Europskom forumu Alpbach 2015., gdje je izjavila da bi Europska unija trebala surađivati s Rusijom u vezi Sirije i izbjegličke krize a i u drugim važnim pitanjima, bez obzira što trenutno Zapad i Rusija u Ukrajini stoje na suprotstavljenim pozicijama. Tu vrlo znakovitu izjavu hrvatski mediji su ignorirali, a potpisnik ovih redaka je pročitao u ruskim medijima.

>>Grabar Kitarović: Pitanje migranata je puno složenije pitanje od samog zbrinjavanja

Izjava je zanimljiva jer pokazuje geopolitičku razboritost i fokusiranje na bitno kao i činjenicu da hrvatska predsjednica nastoji nijansirati politiku premu Rusiji. U ovom času, dok pristižu deseci tisuća izbjeglica s Bliskog istoka, za Europu svako zaoštravanje na njezinom istoku, prema Rusiji, može biti katastrofalno, i politika balansa, suradnje i snižavanja tenzija je mudrija od prizivanja novih napetosti i sukoba. Suradnja EU i Rusije je ključ stabilnosti Europe pogotovo kad ISIL postaje prijetnja za čitavu zapadnu civilizaciju.

Pitanje je zašto državni mediji kao „tri majmuna“, gluha, slijepa i nijema, ignoriraju predsjedničine govore, nastupe i vanjsku politiku koja je sve aktivnija, odnosno zašto joj ne daju primjereni tretman u skladu sa značajem i funkcijom?

I njezin nedavni posjet Izraelu na HRT-u je dobio u profesionalnom smislu sramotno loš tretman. Očito je da se Milanovićeva koalicija i njegov medijski servis, uoči parlamentarnih izbora, najviše boje karizme predsjednice Grabar-Kitarović koja sve više imponira svojom mirnoćom i političkom razboritošću i koja bi posredno mogla utjecati na raspoloženje nacije i ishod izbora.

>>Ruska vojska započela izravnu vojnu intervenciju u Siriji

Predsjedničin poziv EU na suradnju s Rusijom za rješenje sirijske krize posebnu težinu ima u kontekstu ruskog izravnog vojnog angažmana u spašavanju Assada, čiji pad bi apsolutno ugrozio i zadnje stupove koji koliko-toliko drže geopolitičku statiku na Bliskom Istoku. Uništenje Sirije i njezin pad u ruke ISIL-a bila bi katastrofa za cijelo okruženje s izravnim nesagledivim štetnim geopolitičkim posljedicama u zapadnoj i istočnoj Europi. A Zapad opet spava i čeka da ga događaji preteknu.

 

Zoran Vukman tropolje.info

Continue Reading