Connect with us

Uncategorized

Postizborno tapkanje u mjestu i legitimitet Bože Petrova

Nakon ne znam kojeg kruga tajnih i javnih pregovora hrvatska politika nije se pomakla s mjesta, a hrvatski narod polako ulazi u fazu konsternacije, ne znajući šta bi više mislio.

U svojim brojnim svakodnevnim kontaktima s običnim ljudima, s priznatim intelektualcima, analitičarima, koji nominalno ne pripadaju ni jednoj od dvije vodeće političke opcije u Hrvatskoj, moram priznati, vlada stanje čuđenja i nevjerice što bi se vrlo brzo moglo pretvoriti u pravi bunt na svim razinama.

Pogaženi su svi pravni i etički politički principi i u velikoj želji da kreatori ovakvog načina pregovaranja o budućnosti Hrvatske ostanu pravičn,i događa se upravo suprotno. Šalju sliku nedosljednosti, kupovine vremena, neiskrenosti, politikantskog zauzimanja što boljih pregovaračkih pozicija, šalju poruke kojima nedvojbeno idu na živce osiromašenom i depresivnom hrvatskom puku.

Legitimitet Bože Petrova koji psihološki kreira ovu političku farsu, nakon svega, postaje potpuno upitan. Sam sebe je doveo u situaciju propitivanja vlastitog političkog legitimiteta onog trenutka, kad je kod javnog bilježnika ovjerio svojim potpisom dokument kojim je sam sebi vezao ruke da upravlja bilo kakvim političkim procesima. Premda nismo vidjeli original tog dokumenta iz svjedočenja njegovih članova udruge MOST, potpuno je razvidno da ni jedan političar koji razumije procese koji se događaju prije izbora i nakon izbora, ne bi ni u ludilu potpisao takav dokument, osim ako to nije klasičan, populistički predizborni trik, na koji su nasjeli MOST-ovi glasači.

>>Politička realnost ili fetiši Bože Petrova

Navodno u tom dokumentu, ovjerenom kod javnog bilježnika piše, da MOST nakon izbora ne će koalirati ni s jednom od dvije velike stranke. Taj dokument izražava politički stav, taj dokument ima svoju etičku i pravnu težinu i taj dokument odriče u samom startu pravo Boži Petrovu da vodi bilo kakve pregovore  s jednom ili drugom stranom. Taj dokument je dokument političke budućnosti Bože Petrova i MOSTA. Kad bi Božo Petrov bio principijelan, pošten, a takvi Hrvatskoj trebaju, onda radi tog dokumenta nikada ne bi ni pokušao voditi bilo kakve pregovore, pogotovo ne s onima kojih se u dokumentu javno, apriori odrekao. Ako je pošten i principijelan, prvog dana nakon izbora trebao je i morao reći samo jedno. NOVI IZBORI, mi ne ćemo ni s jednom stranom, to je naš stav!

Božo Petrov može i s jednima i drugima, može u troje, može s jednima pa neka se priključe i oni treći ako žele. Dakle može sa svima, ali pod uvjetima uvijek novim uvjetima koje diktira on osobno. Posljednji u nizu tih uvjeta je onaj da mandatar ne može biti ni Karamarko ni Milanović. Znači on može sa svim HDZ-ovcima, može sa svim SDP-ovcima samo ne s njihovim legitimno izabranim predsjednicima stranaka, samo  ne s onima kojima je hrvatski narod ogromnom većinom, svojom voljom, dao legitimitet da budu mandatari, ako prikupe dovoljan broj mandata za konstrukciju Sabora i Vlade.

Božo Petrov više ne može tvrditi da odstupanje Karamarka i Milanovića traži zbog potpisanog dokumenta kod javnog bilježnika, jer sve osim dvojice lidera ostaje isto, ostaju dvije najveće stranke, ostaju ideologije, ostaju svjetonazori i strategije ekonomskih politika. Božo Petrov šalje tako naivnu poruku da je on ustvari dosljedan i da se drži potpisanog i eto zbog toga otpisuje Karamarka i Milanovića.

>>Manolićevi i Mesićevi udari na Karamarka

Šta je to gospodin Karamarko skrivio Boži Petrovu, Hrvatskoj, hrvatskom narodu da ga jedan, do jučer marginalan političar ovako beskrupulozno, neargumentirano pokušava micati s pozicije mogućeg mandatara, a tu je poziciju Karamarko legitimno zaslužio kao relativni izborni pobjednik, u tu poziciju stavio ga je hrvatski narod svojim glasovima na demokratskim izborima Je li možda Karamarko ikada u svojoj političkoj karijeri naštetio Hrvatskoj, jeli bio veleizdajnik, jeli bio protivnik osamostaljenja Hrvatske?

Dali je Karamarko ikada bio u poziciji donositi političke strateške odluke kojima bi možda namjerno ili slučajno naštetio Hrvatskoj. Naravno da nije, takvih dokaza nema, a ako se Božo Petrov oslanja na masovan medijski pogrom Karamarka, trebao bi razmisliti, jer to se vrlo brzo može i njemu dogoditi i obiti o glavu. Dakle, u pozadini svega je taj famozni dokument ovjeren kod javnog bilježnika.

A šta je gospodin Milanović u protekle četiri godine napravio Hrvatskoj neka ostane otvoreno pitanje Boži Petrovu?

>>Komodor Milanović ostao bez fotografiranja na nosaču zrakoplova

Božo Petrov treba reći istinu, a ne može zbog tog fantomskog dokumenta ovjerenog kod javnog bilježnika. Taj dokument sada koriste i sve strukture i para strukture zaustavljajući prirodne političke procesa ma kakvi oni bili, a znamo da su izbori legitimni i demokratski pokazatelj volje hrvatskog naroda.

Nestranački premjer! Tko bi to mogao biti? Tko i kada će se složiti oko tog imena? Ako je nestranački to ne znači da je zombi bez ideologije i svjetonazora? Ako je desno neće odgovarati lijevima, a ako je lijevo ne će odgovarati desnima. I opet o tome odlučuje Bože Petrov koji na temelju ovjerenog dokumenta kod javnog bilježnika uopće nema legitimitet ni predlagati, a kamoli odlučivati tko će biti mandatar umjesto dvojice legitimno izabranih od hrvatskog naroda s kojima on nikako ne će.

>>Most: Idemo s onom stranom koja prihvati reformsku Vladu s neutralnim premijerom

Možda postoji mogućnost da nacionalno vijeće MOSTA stavi taj dokument koji im veže ruke izvan snage i da se otvore nove perspektive moguće lijeve ili desne koalicije. Čini mi se da su utjecaji iznutra i izvana tako jaki da je to gotovo nemoguće, jer ovakva situacija, lomljenja hrvatske kralježnice, mnogima sada najviše odgovara. To su oni koji javno kažu da bi ovakvo stanje, slučajne Vlade, moglo potrajati i četiri godine.

Kazimir Mikašek-Kazo tropolje.info

Continue Reading