Connect with us

Ljubav

Poruke na službenoj stranci HDZ-a o ćirilici u Vukovaru mogle bi iznenaditi

Na službenoj stranici Hrvatske demokratske zajednice uočili smo zanimljiv tekst o ćirilici u Vukovaru. U kontekstu rasprave o odluci Ustavnog suda o pravima srpske manjine u tom gradu zanmljiv je sta  HDZ-a o +na tu temu,


Treba podsjeti da je tekst napisan 2013. godine,  bio je službeni stav HDZ-ovi tijela, a tekst je i dana na redizajniranoj web stranici stranke. U tekstu piše:

Je li razumno samo desetljeće i pol nakon dolaska Vlaka mira u Vukovar u tom Gradu heroju, simbolu hrvatskih patnji, uvesti dvojezičnost? Nije! “Crvena” koalicijska vlast ispisivanjem službenih natpisa na ćirilicivrijeđa naš nacionalni ponos, braniteljsku žrtvu u Domovinskome ratu, a posebno one koji su u stvaranje nezavisne domovine utkali svoje živote.

Prava nacionalnih manjina, pa tako i Srba, u Hrvatskoj su na izuzetnoj visokoj razini i jednoj od najviših u modernoj Europi. Ustavnizakon o dvojezičnosti koji će se uskoro manifestirati pojavom ćirilice u javnome životu Vukovara kao da ima za cilj probuditi strasti između Hrvata iSrba i ugroziti njihov miran suživot.

Zbog vukovarske ratne i ne toliko davne prošlosti Mladež HDZ-a Osječko-baranjske županije smatra da nije trenutak za dvojezičnosti da primjenu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina u dijelu dvopismenosti treba odgoditi. Bio bi to doprinos daljnjem razvoju dijaloga mladih Vukovaraca različite nacionalnosti, koje nije uputno uvlačiti u ovakve podjele.

Očito je kako uvođenjem dvojezičnosti Kukuriku vlada zapravo želi skrenuti fokus javnosti s mnogo većih, egzistencijalnih problema koji opterećuju istočnu Slavoniju – od ogromne galopirajuće nezaposlenosti do posrnuloga gospodarstva,porezne agresije i premalih plaća.

Ispod teksta je potpisan Goran Soldo, mag. oec. predsjednik Nacionalnog odbora Mladeži HDZ-a i predsjednik ŽO Mladeži HDZ-a Osječko-baranjske županije.

M. Marković/Foto: Ilustracija Maxportal

Continue Reading