Connect with us

Sinovi povijesti

Ponosno i prkosno poručujemo kako je Neum hrvatski

Hrvatski član Predsjedništva BiH, predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a dr. Dragan Čović danas je u Neumu u prepunoj dvorani Grand hotela čestitao obljetnicu osnutka stranke u Neumu posebno se zahvalivši utemeljiteljima ovog velikog hrvatskog projekta koji već 28 godina nosi sve ono što je na leđima hrvatskog naroda kako bi preživio u BiH, očuvao se kao politički narod i radio na svojoj potpunoj jednakopravnosti sa druga dva naroda.

U Neumu je danas održan predizborni skup HDZ-a i stranki okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora na kojemu su se osim predsjednika Čovića obratili i nositelji listi te u ulozi domaćina predsjednik Općinskog odbora HDZ-a BiH Neum te načelnik ove općine Živko Matuško.

“Časno i ponosno je biti na listi HNS-a i HDZ-a, stranke koja je već 28 godina ponosni dio mog života. Spominjem ovih 20 godina jer tako je i s Neumom. Već 20 godina HDZ i Neum su isto. Skupa žive i rade, skupa se bore a taj život i rad najlakše je objasniti kroz naše slogane. To je dugoročan proces. Dva procesa. Jedan je obilježen sloganom razvoj i opstanak. Razvoj i opstanak je za Neum sve što je rađeno, sagrađeno i očuvano kroz ovih 20 godina, i čisto more” počeo je svoje obraćanje Predrag Kožul, nositelj liste za Parlamentarnu skupštinu BiH

“Drugi dio ovog procesa vežemo uz ovaj slogan- zajedništvo. Ja ga vidim na tri razine, kao zajedništvo stranke i naroda, zajedništvo stranaka s obje strane granice i zajedništvo politika Hrvata s obje strane granice i zajedništvo HNS-a. Proces koji karakterizira zajedništvo je borba za hrvatski narod i prava naroda, a našim političkim govorom to je borba za jednakopravnost hrvatskog naroda kao konstitutivnog naroda s druga dva naroda u BiH. Oba ova procesa su dugotrajna i idu sporije nego mi to želimo ali te teškoće, odnosi koji dovode do tih teškoća najlakše je prezentirati kroz Zastupnički dom PS BIH za koji naša lista aplicira“ kazao je nositelj liste za spomenutu razinu Predrag Kožul.

Jelka Milićević, nositeljica liste za Parlament Federacije BiH kazala je kako Izborni program HDZ-a i HNS-a BiH predstavlja strategiju za daljnji gospodarski rast i razvoj, za demografsku obnovu, dostojanstven status hrvatskih branitelja, pravnu sigurnost, obrazovanje, znanost i kulturu, te opredjeljenje za ulazak BiH u EU i NATO. “Naš program razvija ideju zajedništva, solidarnosti i tolerancije, a sve kako bi se osigurao trajni mir, gospodarski razvoj i preduvjet za život dostojan čovjeka” kazala je aktualna ministrica financija i do premijerka Vlade FBiH te dodala:

“Znamo koji su problemi i što treba činiti, kako zagovarati ravnomjeran regionalni razvoj, zaštititi nadležnosti županija i općina, kako ojačati materijalnu osnovu jedinica lokalne samouprave i zaštititi pravednu raspodjelu prihoda, a znamo i kako izjednačiti status i položaj branitelja Hrvatskog vijeća obrane s pravima pripadnika Armije BiH”, zaključila je Milićević.

Dr. Nevenko Herceg, nositelj liste za županijsku Skupštinu HNŽ-a i predsjednik Vlade ove Županije istaknuo je prioritete izbornog programa te kazao:

“Važnost trenutka od nas traži da nastavimo kontinuitet naše dosadašnje vjerodostojne politike  u vlasti  i na temelju vašeg povjerenja u zajedništvu preuzmemo osobnu i političku odgovornost  za razvoj i o(p)stanak na  ovim   prostorima. Jedinstven pristup, dosljednost i konačno ostvareni rezultati najbolji su pokazatelj naše vjerodostojnosti u ostvarivanju izbornog programa na kojem smo  zadobili vaše povjerenje. Ishodište, početak i kraj našega programa i življenja jesu obitelj, narod, dom i domovina. Dosta toga je urađeno, ali ova lista može i hoće bolje! Bolje za vas i sve nas. Naš program ima jasnu viziju: Opstati i razvijati se kako naša djeca ne bi odlazila u potrazi za boljim životom, kako bi sačuvali naše obitelji, naš narod i domovinu” kazao je dr. Herceg na skupu u Neumu.

Osvrnuvši se na govore prethodnika, predsjednik Čović je kazao kako u silnim kritikama kako vlast ne funkcionira u zadnje dvije godine često zaboravimo koliko smo učinili i truda dali i što je sve napravljeno u Bosni i Hercegovini a posebice tamo gdje žive Hrvati.

Osvrnuo se i na sinoćnju posjetu Stuttgartu gdje je nazočio „Hercegovačkoj večeri“  te kazao kako je evidentno kako i ova velika obitelj Hrvata u Njemačkoj ipak nosi veliki teret i neke svoje križeve sa sobom, te dodao kako je ipak ljepše vidjeti naše lijepe narodne nošnje u Neumu, veseliti se ovdje, graditi, otvarati radna mjesta ovdje i vidjeti svoju budućnost upravo na svojoj grudi gdje su bili naši očevi. „Ovdje trebamo baštiniti svoju kulturu i tradiciju i biti ponosni na nju, a na nama je iz politike da kažemo da imamo viziju i znanja da to omogućimo“ kazao je predsjednik Čović.

„Neum je interes već duže vrijeme i drugih naroda i politika u BiH. I od prvog dana do danas imali  smo potrebu naglašavati kako je ovo pomorsko središte Bosne i Hercegovine kako bi ono trebalo sve ono  što se veže za vodu za more imati upravo ovdje u Neumu a ne drugim izdvojenim sredinama ali i kako imamo jasnu viziju kako to očuvati kao jedan prirodni biser zbog površine koju imamo unutar teritorija BiH. Nećemo dozvoliti da se ovdje grade neke luke, željeznički tokovi, ulaze neki brodovi i slični projekti i ideje o kojima smo slušali a kojima smo se uspjeli othrvati. Sličnih će tendencija vjerojatno biti međutim koliko mi budemo mudri toliko ćemo im zatvoriti mogućnost da u naše ime donose odluke“ dodao je predsjednik Čović kazavši u dijelu obraćanja vezanom isključivo za ovu općinu.

„S te strane sam siguran koliko se može lijepo i dobro živjeti u Neumu ako infrastruktura države bude vrlo jasna logistika sa svih razina. Evidentno turizam može biti okosnica razvoja mada postoji još jako puno projekata koje trebamo dograđivati u samom središtu ali i zaleđu Neuma da ovdje od svog rada može živjeti puno više ljudi“ dodao te se osvrnuo i na Pelješki most nazvavši ga velikom šansom za Neum ali i brojne druge  prometnice koje će ovu općinu  potpuno otvoriti za dolazak turista sa svih strana. Neum u kojem ćemo biti ponosni i prkosni da je hrvatski i da nitko u tome ne vidi ništa loše“, zaključio je predsjednik Čović.

Continue Reading