Connect with us

Kultura

Položeni vijenci i zapaljene svijeće za poginule u vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja “Kristalne kocke vedrine”, hrvatski državni vrh, predstavnici braniteljskih udruga i obitelji odali su u ponedjeljak počast poginulima u vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak.

Bljesak je bila jedna od najvećih pobjeda u Domovinskom ratu, a u toj je operaciji za manje od 32 sata, oko 7200 vojnika i policajaca oslobodilo oko 500 četvornih kilometara okupiranih područja. Uspostavljen je nadzor nad autocestom Zagreb – Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji, a nakon gotovo četiri godine okupacije oslobođeni su Okučani.

U Bljesku je poginuo ili od posljedica ranjavanja preminuo 51 hrvatski vojnik i policajac, dok je njih 162 ranjeno. U spomen na njihovu žrtvu u Okučanima je podignuto spomen-obilježje “Kristalne kocke vedrine”, a svaka od ukupno 51 kocke simbolizira branitelje koji su žrtvovali živote za slobodu Hrvatske.

Na spomen obilježje prvi vijenac položilo je izaslanstvo obitelji hrvatskih branitelja poginulih u Bljesku i umrlih od posljedica ranjavanja, ratni zapovjednici postrojbi koje su sudjelovali u Bljesku te predstavnici udruga iz Domovinskog rata, potom državni vrh te izaslanstvo općina, gradova i županija.

Po polaganju vijenaca intonirana je hrvatska himna koju je izvela Klapa Sv. Mihovil MUP-a, uslijedilo je čitanje imena poginulih te minuta šutnje, a potom su Okučane preletjeli MIG-ovi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Nakon čitanja povjesnice o VRO Bljesak uslijedit će i molitva za poginule hrvatske branitelje. Program obilježavanja 28. obljetnice te vojno-redarstvene operacije održava se u organizaciji Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova te Ministarstva hrvatskih branitelja.

Svečanosti u Okučanima, među ostalima, nazoče brojni članovi vlade RH, saborski zastupnici, predstavnici braniteljskih udruga i drugi. /HMS/

Continue Reading