Connect with us

Priopćenja

Pogledajte kompletan dokument Vijeća za suočavanje s prošlošću

Vijeće za suočavanje s posljedicama totalitarnih režima, popularno zvano “vijeće za prošlost”, utvrdilo je nakon godinu dana rada preporuke i smjernice kako se odnositi prema simbolima totalitarnih režima.


Vijeće je imalo 17 članova, a predsjedao predsjednik HAZU-a akademik Zvonko Kusić.

Pozdrav “Za dom spremni”, koji je izazvao najveće zanimanje, protuustavan je, ali se iznimno može koristiti za potrebe obljetnica HOS-a. Crvena zvijezda petokraka je ustavna, ali ima i negativne konotacije pa postoje situacije kad njezina uporaba može biti sankcionirana.

Za dom spremni je sporan, petokraka je dopuštenav

Hrvatska sankcionira sve oblike slavljenja fašističkih režima, a iznimno dopušta uporabu izraza ‘Za dom spremni’ u strogo komemorativne svrhe kad se radi o stradanju nekog od vojnika iz Domovinskog rata, jedan je od glavnih zaključaka preporuka i smjernica Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima koji su upućeni Vladi.

Nakon sjednice Vijeća, premijer Andrej Plenković rekao je kako je, što se tiče konkretnog slučaja pozdrava ‘Za dom spremni’, koji je registriran kao dio statutarnih odredbi određenih udruga koje se vežu na aktivnosti HOS-a tijekom Domovinskoga rata, on suprotan Ustavu RH.

“Dakle, tu nema nikakvih dilema i Vijeće je to jasno reklo, ali je isto tako uvažilo činjenicu da se u striktno pravno gledajući propisanim situacijama može koristiti kao iznimka uz posebno prethodno dopuštenje. To je bit te preporuke”, istaknuo je Plenković.

Odgovarajući na pitanja novinara, predsjednik Vijeća Zvonko Kusić rekao je da je takav izniman slučaj primjerice održavanje komemoracije za poginuloga člana HOS-a ili slično, upozorivši da su to preporuke Vijeća, a da je sada na zakonodavcu da preciznije utvrdi o kojim je okolnostima riječ.

Preporuke i smjernice kako se odnositi prema simbolima totalitarnih režima predstavio je akademik Zvonko Kusić.

Izdvojena mišljenja

Na pitanje je li odluka o iznimnom korištenju pozdrava “Za dom spremni” jednoglasno donesena, kazao je kako je njihova odluka bila da se ne glasuje. “Dakle, Vijeće ni o čemu nije glasovalo. To je zajedničko stajalište, ali neki članovi Vijeća imaju osobno mišljenje koje će poslije poslati”, kazao je.

Govoreći o iznimnim situacijama kada se pozdrav može koristiti rekao je: “To je striktno vezano uz komemoracije i pripadnike tih jedinica koji su poginuli ili stradali s tim simbolima, a ne široke manifestacije. Tu treba posebna dozvola i posebno mjesto i to je dosta restriktivno”.

Petokraka i komunistički simboli nisu sporni

Na pitanje tko će izdavati dopuštenja za korištenje pozdrava objasnio je kako će to zakonodavac preciznije riješiti, a na kraju će suci uvijek gledati kontekst, odnosno je li to provokacija. “Ovo su opća usmjerenja. Vijeće ne može davati preporuke za pojedinačni slučaj, ono daje okvire”, zaključio je.

Kusić je kazao da crvena zvijezda i komunistički simboli nisu sporni, s tim da su oni bili dvoznačni. “Oni imaju i pozitivnu i negativnu konotaciju. Dio koji se odnosi na antifašističku borbu i Drugi svjetski rat je nesporan. No ako se radi o širenju mržnje i nasilja, on može potpasti pod regulativu i zakonodavac to može urediti zakonskim aktima ako do tih situacija dođe”, kazao je Kusić.Dokument dijaloga – preporuke Vijeća za suočavanje s prošlošću by Maxportal.hr Dokument dijaloga – preporuke Vijeća za suočavanje s prošlošću by Maxportal.hr

 

Continue Reading