Connect with us

Kultura

Plenković potvrdio da će novi ministar biti Anušić,

Župan osječko-baranjski Ivan Anušić kandidat je za novog ministra obrane u Vladi Andreja Plenkovića.Stranka se pretvorila u ono što je Plenković 2016. prigovorio Karamarku: talac je jednog čovjeka' | NACIONAL.HR | online izdanje najutjecajnijeg političkog tjednika

“Završili smo konzultacije”, potvrdio je Plenković. “Predložio sam za novog potpredsjednika Vlade i ministra obrane Ivana Anušića. On je dosadašnji župan osječko-baranjski i danas dobio je potporu svih stranačkih kolega kao i kolega iz vladajuće koalicije”.

Plenković je rekao i da je uvjeren da će Anušić kvalitetno obavljati dužnost ministra obrane. “On je ponudu odmah prihvatio te će se pripremiti za odgovaranje na pitanja saborskog Odbora”, kazao je.

Na pitanje o proceduri, Plenković je rekao kako će se nadležni Odbor za obranu sastati u srijedu, “a što se tiče glasanja, ono je u Saboru predviđeno u četvrtak i s obzirom na to kako stvari stoje, ne želimo da prođe više od nekoliko dana. Vjerujem da će već u četvrtak Ivan Anušić biti novi ministar obrane i potpredsjednik Vlade RH”, naglasio je Plenković.Milanović: "Banožić je bio tamo gdje nije smio biti"

Anušića će na mjestu župana zamijeniti Mato Lukić, jedan od dva zamjenika dosadašnjeg župana, potvrdio je.

“To što ponekad imamo različita stajališta, ne znači da nismo dio istog tima”, rekao je Plenković upitan o dosadašnjim nesuglasicama koje je povremeno imao s Anušićem.

“Vi znate da je Milanović na najvulgarniji način vrijeđao i ministra Banožića i mene i cijeli HDZ, proglasio Banožića da vodi županijsku ispostavu neke naci stranke, prema tome tu je najveća odgovornost na naprimjerenom jeziku i korištenju najgrubljih diskvalifikacija koje dolaze od Milanovića i to je cijelo vrijeme tako u cijelom eteru i to što ste se vi i javnost na to navikli, to je ozbiljniji problem za hrvatsko društvo nego za HDZ”, rekao je o suradnji s ministarstva s predsjednikom.

Plenković nije htio odgovarati na pitanje o istrazi nesreće Marija Banožića niti o kašnjenju nalaza krvi i urina bivšeg ministra.

Andrej Plenković i Ivan Anušić - 3Andrej Plenković i Ivan Anušić – 2(Foto: Vlado Kos/Cropix)

Bivši ministar Mario Banožić bio je jedini član Vlade iz Slavonije, što je županu Anušiću bio i dodatni bod u izboru, ali i Plenkoviću još jedan argument da uoči parlamentarnih izbora u Vladi ima i jednog Slavonca.

Anušić je oko podneva stigao na konzultacije u Banske dvore, a odmah nakon njega i Zdravko Jakopdržavni tajnik koji, do imenovanja, zamijenjuje Banožića.

Andrej Plenković i Ivan Anušić - 3Ivan Anušić stigao u Banske dvore(Foto: DNEVNIK.hr)

 

Nakon potvrde kandidata za ministra, on prema proceduri izlazi pred saborski Odbor za obranu gdje će odgovarati na pitanja članova, a toga treba biti potvrđen glasovanjem u Saboru. Prema najavi premijera, to bi se trebalo dogoditi ovaj četvrtak.

Ivan Anušić stigao je oko podneva na konzultacije u Banske dvore, gdje su uz Plenkovića bili potpredsjednici Vlade i ministri Davor Božinović Tomo Medved te posebni savjetnik premijera za pitanja obrane i bivši ministar obrane Damir Krstičević. Na sastanku su i bili potpredsjednik Sabora Ante Sanader, potpredsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Mario Kapulica te glavni tajnik HDZ-a i saborski zastupnik Krunoslav Katičić.

 

Mario Banožić je 29. ministar koji odlazi s funkcije u Plenkovićevoj Vladi. Još je uvijek na čelu vukovarsko-srijemske organizacije HDZ-a, a što će biti s tom funkcijom stranka će odlučivati ovaj tjedan.

Banožić ima pravo aktivirati svoj saborski mandat osvojen u 5. izbornoj jedinici ili se odlučiti za opciju 6+6, prema kojoj šest mjeseci ima pravo primati punu plaću, a nakon toga šest mjeseci pola iznosa dosadašnjih redovitih primanja.

…”

Čeka se analiza krvi i urina

Prema policijskom izvještaju nakon završenog očevida Banožićeve prometne nesreće, kao uzrok je utvrđeno nesigurno pretjecanje, a protiv Banožića je podignuta kaznena prijava za kazneno djelo Izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu.

“Prvi stavak Zakona odnosi se na počinjenje prometne nesreće, drugi na nehaj i stavak šest je da je prouzročio smrtni slučaj”, rekao je glasnogovornik policije Dragoslav Živković.

Prema najavama zamjenice županijskog državnog odvjetnika u Vukovaru Biljane Luburić, u Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić u Zagrebu u ponedjeljak stižu uzorci krvi i urina koji će pokazati je li ministar bio pod utjecajem alkohola i droga.

Stranka se pretvorila u ono što je Plenković 2016. prigovorio Karamarku: talac je jednog čovjeka' | NACIONAL.HR | online izdanje najutjecajnijeg političkog tjednika

Continue Reading