Connect with us

Magazin

Plenković oštro odgovorio Brkiću: Nisam ga vidio u kampanji, nije pridonio ništa!

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u utorak da su postojali u stranci i oni koji se nisu angažirali u predizbornoj kampanji za Europski parlament spomenuvši među njima i svog zamjenika Milijana Brkića.

“Prvo, mi smo pobijedili. Nama je falilo 1400 glasova za peti mandat”, rekao je Plenković nakon otvaranja godišnjeg sastanka Komisije za Europu Svjetske turističke organizacije (UNWTO) u Zagrebu upitan za komentar rezultata izbora za Europski parlament na kojima je HDZ osvojio četiri mandata.

Istaknuo je i da rezultat izbora za njega osobno nije zadovoljavajući.

Podsjetio je i kako je na tim izborima bila velika disperzija lista i kandidata, kao i veliki broj lista na desnom političkom spektru te se, smatra, tu dogodilo i ono o čemu je i govorio tijekom predizborne kampanje.

Međutim, poručio je, da je sport na koji je naučio to što neki ljudi nakon sjednica Predsjedništva praktično tri godine stalno medijima puštaju anonimne informacije.

Brkića nisam vidio u kampanji

Osvrćući se na one koji se, kako je rekao, nisu angažirali u predizbornoj kampanji, apostrofirao je svog zamjenika Milijana Brkića. “Ja ga nisam vidio u ovoj kampanji. Nije pridonio ništa što se toga tiče”, rekao je Plenković. Smatra da se svatko u HDZ-ovoj kampanji mogao i trebao maksimalno angažirati.

Drži da su kao stranka napravili sve, a oni koji će listu sada dovoditi u pitanje “nisu zucnuli ni kada se lista sastavljala”. Netočnim smatra i njihove tvrdnje kako lista nije bila prihvaćena na stranačkim tijelima jer su sve kandidate predložile stranačke organizacije i zajednice.

“Lista je bila baš onakva kakva treba biti za posao za koje smo ove ljude kandidirali”, kazao je. Negativno je odgovorio na novinarski upit je li Brkića isključio iz kampanje rekavši da je njoj svatko mogao pridonijeti koliko god je htio.

Upitan ne vidi li u tome i svoju odgovornost rekao je: Ja da vidim odgovornost u nečemu u čemu smo mi bolji od svih drugih stranaka?  Dodao je i da se ne sjeća navodne jučerašnje Brkićeve izjave na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a kako narod nije glup te da u HDZ-u trebaju biti ponizni, a ne bahati.

Video Player

00:00
02:26

Na vladu i HDZ-ovu kampanju su mjesecima trajali medijski udari

Ustvrdio je i da na njegovu vladu i HDZ-ovu predizbornu kampanju mjesecima traju medijski udari te se stvara kontekst u kojem se stalno, umjesto fokusa na ono bitno za izbore za Europski parlament, odvraćaju teme na nešto drugo kao što su sindikalne inicijative, reangažiranje referendumskih inicijativa, otvaranje pitanja imovine više ministara i sl. “Onda nam se dogodi da nam fali 1500 glasova”, rekao je.

Plenković je, upitan za komentar izjave predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović kako rezultati izbora govore političarima da birači žele one koji su bliži narodu, smatra kako ne misli da se ta poruka odnosi na njega i HDZ-ove kandidate jer su oni zadnje tri godine stalno po terenu te se svim svojim znanjem, integritetom i energijom bore u rješavnju svih mogućih problema koji su ih dočekali.

“Ta teza, što se tiče HDZ-a, ne stoji”, istaknuo je.

Negativno je odgovorio i na novinarski upit komplicira li taj rezultat na izborima za Europski parlament podršku HDZ-ovom predsjedničkom kanididatu. Smatra kako je to poruka koja se dogodila u “statističkom kontekstu” te da bi mu bilo drago da je postojao malo veći angažman, da su dobili još tih 1500 glasova i da je bilo tih pet mandata. Istaknuo je da će sa svim suradnicima i svim stranačkim tijelima napraviti detaljnu analizu.

Plenković je rekao i da se ne boji okrupnjavanja desnice. “Samo bih volio da svi ti koji žele da HDZ bude na desnom centru, a ja ga želim kao i većina dužnosnika stranke, vrlo jasno budu na tom tragu jer je to dobro za HDZ i hrvatsko društvo.

Ustrajat ću na toj politici jer tome nema alternative. Za dobrobit hrvatskog društva tu alternative nema”, naglasio je.

Smatra da je alternativa koja se nudi i na ovim izborima “podigla lijevu stranu”, jer je zbog agresivnosti stranaka desnice došlo do veće mobilizacije lijevih birača.

Plenković je rekao i da većina građana želi da država dobro funkcionira u svim aspektima istaknuvši kako će i ustrajati na platformi i politici na kojoj je izabran za predsjednika stranke i premijera.

Smatra i da Davor Ivo Stier želi da HDZ bude na desnom centru, a što se tiče nekih drugih koji bi htjeli da je stranka malo više desno rekao je kako ni to nije isključivo za HDZ.
“Glavni smjer stranke mora biti upravo ono gdje ga ja stavljam, jer je HDZ na tom spektru od svog početka”, naglasio je.

(Hina)

 

 

Continue Reading