Connect with us

Magazin

Plenković: Hrvatsko predsjedanje Vijećem EU-a povijesni je trenutak za našu zemlju

‘Hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije je povijesni trenutak za našu zemlju, dolazi kao kruna europskog puta koji nije bio jednostavan. No hrvatski je narod oduvijek izražavao privrženost europskoj obitelji, koja je za Hrvatsku puno više od jedinstvenog tržišta.
Za nas je EU projekt mira i suradnje’, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavljajući u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. godine.

‘Iduće godine imamo prigodu pokazati Europi i svijetu Hrvatsku u najboljem svjetlu. Prisjetimo se riječi prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, koji je rekao da valja poduzmati sve korake radi što skorijeg uključenja Hrvatske u Europsku zajednicu. Trideset godina kasnije, Hrvatska je ne samo članica Europske unije, nego njome i predsjeda’, rekao je Plenković.Najavio je da će najbolji put za nadilaženje svih izazova biti zagovaranje kompromisa, te da su prioriteti usklađeni sa strateškim programom Unije i političkim smjernicama izabrane predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen.

‘Europska unija je danas drugo svjetsko gospodarstvo, ali u vremenu velikih promjena gospodarstvo EU-a suočeno je sa sve većom konkurencijom, s kojom se svi zajedno moramo nositi. Odgovor na to je snažnija Unija’, rekao je premijer, dodajući da je nužno smanjivati još uvijek velike razvojne razlike među državama članicama.

‘Vitalnije društvo znači i konkurentnije gospodarstvo. Moramo voditi računa o ekološki održivijem gospodarstvu, čime ćemo pridonijeti boljoj zaštiti okoliša i borbi protiv klimatskih promjena’, dodao je Plenković.

Europa koja povezuje

‘Treba nam Europa koja povezuje. Potrebno je dodatno razvijati prometnu, energetsku i digitalnu infrastrukturu. Bolja povezanost podrazumijeva bolju i sigurniju podatkovnu infrastrukturu’, ustvrdio je, dodajući da je potrebno osigurati i veće povezivanje građana Unije. Stoga će hrvatsko predsjedništvo sve to poticati.

Europa koja štiti

‘Veliku pažnju pridavat ćemo unutarnjoj sigurnosti. Zalagat ćemo se za tješnju suradnju članica u borbi protiv financiranja terorizma. Potrebno je bolje povezati sve informacijske sustave na području unutarnjih poslova’, naglasio je Plenković.

Po pitanju migracije, potrebna je reforma zajedničkog europskog sustava azila i bolja suradnja s trećim zemljama.

‘Moramo biti otporniji na rastuće hibridne prijetnje, jačati kapacitete na području kibernetičke sigurnosti, borbe protiv lažnih vijesti’, rekao je premijer.

Europa koja je utjecajna

‘Zalažemo se za Europu koja je utjecajna i ima predvodničku ulogu, u susjedstvu ali i svijetu’, rekao je Plenković. Europska unija je prva trgovačka sila, drugo svjetsko gospodarstvo, prvi trgovinski partner i Kini i SAD-u i Indiji.

‘Unija koja daje više od polovice ukupne svjetske razvojne pomoći ima i posebnu odgovornost prema svom susjedstvu na jugoistoku Europe. Zalagat ćemo se na djelotvornu politiku proširenja’, kazao je Plenković.

Zaključio je da će prvih šest mjeseci 2020. godine dodatno senzibilizirati hrvatske građane i osvijestiti činjenicu da smo već sedam godina članica Europske unije. ‘Imat ćemo predvodničku ulogu, a sve nas pozivam da svatko iz svoga kuta da svoj doprinos’, rekao je Plenković.

Na konferenciji je predstavljeni službeni slogan hrvatskog predsjedanja, kao i odabrani vizualni identitet autorice Ive Primorac.

Premijer  je da će se i u ostalim hrvatskim gradovima održati još nekoliko konferencija posvećenih hrvatskom predsjedanju Vijećem EU-a, a na njima će govoriti ministri o svojim resorima.

 

Continue Reading