Connect with us

Ekonomija

Pele je na oproštaju svoj dres darovao igraču Hajduka

Na oproštaju Pela 18. srpnja 1971. godine (Brazil – Jugoslavija 2:2 ) tadašnji jugoslavenski mediji izvještavali da je bilo 220. 000 gledatelja, no danas se to smatra pretjerivanjem.

 

Na oproštaj Pela Jugoslavija je pozvana zbog priča da igra kao europski Brazil. Oproštajnoj utakmici na brazilskoj Maracani je nazočilo oko  160.000 gledatelja

Jugoslavija je pogotkom Dragana Džajića povela 1:0, Gerson i Rivelino preokrenuli su utakmicu, Brazil je poveo sa 2:1, a onda je u 70. minuti Jurica Jerković golom s 30 metara ušutkao Maracanu. Bio je to pogodak koji je obilježio Peleov oproštaj od reprezentacije. Brazilski O’ Globo je drugi dan napisao: “Maracana nikad nije vidjela ljepši gol.”

Desetak minuta prije kraja Pele je podigao obje ruke i sa suzama u očima, otrčao je počasni krug. Dobio je nezapamćene ovacije.

Legendarni Pele je nakon završetka oproštajne utakmice svoj poklonio igraču Hajduka Draganu Holceru. Jerković je dobio dres Rivelina.

Peleov dres godinama je kasnije krasio vitrinu u Splitu, u Holcerovu kafiću  ‘Bili as’, osobito poznatom u ona doba kad je Holcer bio legenda i kapetan Hajduka. Protokom desetljeća  kafića se preuredio, a dresu se trag izgubio.

“Zabio sam ga, ja bih rekao sa 27, a kažu ljudi da je bilo i trideset i više metara! Kako godine prolaze, sve je veća udaljenost, a fama traje. Bio je to lijep gol, dodana lopta, namjestio sam je i opalio sam. Malo felša, ušla je u mrežu. Za Brazil je branio Felix. Nije imao sreće”, prisjetio se svojedobno danas pokojni Jerković.

Na oproštaju Pelea igrala je identična momčad Brazila koja je godinu ranije  u Meksiku suvereno osvojila naslov svjetskog prvaka, a na taj Mundijal 1970. bivša država nije se plasirala.

Pele je s reprezentacijom Brazila tri puta bio svjetski prvak, 1958, 1962. i 1970. godine.

Evo i tima u kojem su bila tri Hajdukovca –  Radomir Vukčević, Dragan Holcer i Jurica Jerković i Dinamov Mladen Ramljak –  koji je igrao na oproštaju Pelea: Radomir Vukčević, Mladen Ramljak (od 46. Zoran Antonijević), Dragoslav Stepanović, Miroslav Pavlović, Blagoje Paunović, Dragan Holcer, Ilija Petković (od 46. Nenad Bjeković), Brane Oblak, Zoran Filipović (od 46. Jurica Jerković), Jovan Aćimović i Dragan Džajić.

Izbornik je bio Vujadin Boškov.

M.M. /Foto: press

Continue Reading