Connect with us

Ekonomija

Pejčinović Burić odlazi! Traži se novi ministar, tri su kandidata

Pejčinović Burić odlazi! Traži se novi ministar, tri su kandidata

LIPANJ 26, 2019MAXPORTAL

Share Button

” style=”box-sizing: border-box; margin: 0px; padding: 0px; border: 0px; font-style: inherit; font-variant: inherit; font-weight: inherit; font-stretch: inherit; line-height: 1; font-family: inherit; font-size: 16px; vertical-align: bottom; display: inline-block; text-indent: 0px; text-align: center;”>

Marija Pejčinović Burić izabrana je za novu glavnu tajnicu Vijeća Europe, neslužbena je informacija iz Strasbourga. Njezin protukandidat bio je potpredsjednik belgijske vlade i ministar vanjskih i europskih poslova te ministar obrane Didier Reynders.


Također doznajemo da je rezultat otprilike 150-100 za hrvatsku ministricu. Njena godišnja plaća bit će veća od 300. 000 eura.

Pejčinović-Burić je postala prva političarka u hrvatskoj povijesti koja će zauzeti rukovodeću poziciju jedne međunarodne organizacije. I tako postala druga žena u povijesti na čelu VE i prva osoba iz srednje i jugoistočne Europe.  Prva žena na toj poziciji bila je Francuskinja Catherine Lalumière 1989. godine, trenutna potpredsjednica udruge lobista za promicanje europske integracije, European Movement International.

Kad Marija Pejčinović Burić postane nova tajnica ona bi od listopada trebala zamijeniti Norvežanina Thorbjørna Jaglanda, sadašnjeg glavnog tajnika, bivšeg premijera, ministra vanjskih poslova i predsjednika parlamenta Norveške. On je i predsjednik Nobelovog odbora Norveške, onog koji odlučuje o Nobelovoj nagradi za mir.

Godišnja  plaća Marije Pejčinović Burić je nešto veća od  300.000 eura, mandat joj počinje u listopadu, a do tada bi trebalo pronaći zamjenu za nju u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

Ta bi osoba trebala premostiti period do novih izbora, ali i odraditi hrvatsko predsjedanje EU koje počinje u siječnju 2020. godine.

Kao kandidati za njenog nasljednika spominju se jedan aktualni ministar, HDZ-ova europarlamentaraka te državna tajnica u Ministarstvu.

Već skoro godina dana po kuloarima Ministarstva vanjskih poslova spominje se da će ju naslijedi ministar policije Davor Božinović. U slučaju njegova odlaska na Zrinjevac u MUP bi kao ministar uplovio  “crni labud” Rober Kopal. 

Posljednjih mjeseci kao nasljednica ministrice Burić spominjana je Dubravka Šujica HDZ-ova europarlamentaraka, no iz njenog kruga smo primili informaciju da s njom na tu temu nitko nije razgovarao. Neslužbeno, bila bi presretna i rascvjetala bi ako bi joj ministarska dužnost bila povjerena.

Kao treći kandidat ( trenutno prvi favorit)  spominje se državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova Andreja Metelko Zgombić, ali kod nje bi mogla biti poteškoća što nije članica HDZ-a, a teško da bi vladajuća stranka državno ministarstvo i u vrijeme predsjedanja EU-om, prepustila nestranačkoj osobi.

M.Marković/Foto:cropix

Continue Reading