Connect with us

Priopćenja

Pavković: Namjerno se izjednačavaju žrtva i agresor, namjerno se sudi pobjedničkoj vojsci

Nakon što je Srbija, kao agresor na Republiku Hrvatsku, sudila i osudila hrvatske branitelje, sudionike Domovinskoga rata, sada nam iz susjedne Bosne i Hercegovine stižu slične, dramatične vijesti, tj. da u Sarajevu, uz pomoć hrvatskih organa gonjenja, istražuju i pripremaju se za suđenja hrvatskim generalima, ali i drugima koji su sudjelovali u oslobođenju Lijepe naše, ili bolje rečeno u zaustavljanja sukoba (masakra) u BiH.

Hrvatske generale i visoke časnike navodno se tereti po tzv. zapovjednoj odgovornosti i za ubijanje civila. E, sad kad smo se dotaknuli zapovjedne odgovornosti i ubijanja i masakra civila, prije svega žene, djece i staraca, nikako da pročitamo vijest – počelo suđenje srpskim i inim agresorima koji su tijekom rata odgovorni za oko osam tisuća nevino ubijenih Hrvata. Ili pak, kada ćemo čuti da će netko odgovarati za ubijanje civila-bolesnika iz vukovarske ratne bolnice, na koju je krajem 1991. svakodnevno padalo na tisuće granata? Ništa bolje nisu prošle ni bolnica u Pakracu, Osijeku, Novoj Gradiški, Vinkovcima… Kada će se početi suditi onima koji su na desetine tisuća nevinih Hrvata protjerali iz svojih domova, ili hoće li ikada netko odgovarati za smrt preko 400 nevine djece hrvatske nacionalnosti? Nismo također čuli da će početi suđenja srpskim agresorima koji su diljem Hrvatske razarali obiteljske kuće, palili sela, rušili katoličke crkve, škole, dječje vrtiće, gospodarske i ine objekte. Kada će netko od srpskih zlikovaca biti osuđen za otuđivanje hrvatskog blaga?

Gdje su optužnice protiv onih koji su oko 200 tisuća nevinih Hrvata-civila protjerali iz bosanske Posavine, u koju se većina ni danas ne može vratiti? Kada će odgovarati zapovjednici srpskih koncentracijskih logora? A kada oni koji i danas prikrivaju ratne zločine, koji ne žele reći gdje se još nalaze masovne grobnice u kojima su kao psi pokopani nevini Hrvati? Hoćemo li doživjeti suđenja onima koji su krivi za oko 145 masovnih grobnica, koliko ih je dosad pronađeno nakon rata? Što je pak sa generalima i visokim časnicima zločinačke JNA? Kad je Hrvatska osudila nekoga od tih zlikovaca „samo“ na 12 godina robije, kao što je Srbija osudila nevinog hrvatskog branitelja Veljka Marića?

Ako već hoće suditi, neka sude i hrvatskim ratnim profiterima, dezerterima i izdajicama. Neka sude onim političarima koji još uvijek blate hrvatski Domovinski rat te stradalnike i obitelji poginulih.

Ali, ne. To njih ne zanima. Oni svjesno okreću ploču. Izjednačavaju žrtve i agresora. Podmeću i lažu. Tako primjerice u Hrvatskoj najviše se sudi ratnim zločincima u odsutnosti. A to znači da od zločinca svjesno prave heroje. Naime, tko je u Hrvatskoj osuđen kao ratni zločinac u Srbiji i Crnoj Gori, pa i u Bosni i Hercegovini je – junak!

Međutim, te istrage za navodne ratne zločine u Domovinskome ratu imaju još jedan cilj-skrenuti pozornost od lustracije, ili bolje rečeno od bivših Udbaša.

No, i još samo to: u kojoj zemlji se istražuje i sudi pobjednicima?

Pitajte bivše partizane, odnosno današnje antifašiste tko je od njih ikada suđen za neki zločin u vrijeme i nakon II. svjetskog rata?

Nema tu slučajnosti, a još manje pravde i pravice.

Ne, za to se nismo borili.

Mladen Pavković

Continue Reading