Connect with us

Ekonomija

PAPIĆ: Komšić ne može staviti veto na imenovanje Borjane Krišto jer njegov veto ide u Klub Hrvata

Politički i ekonomski analitičar Žarko Papić gostujući na N1 rekao je kako očekuje da će Stranka demokratske akcije blokirati proces formiranja vlasti na nivou Federacije BiH i da bi stranke Osmorke, ako se to desi, trebale izvesti narod na ulice.

“SDA kroz tzv. borbu za državu BiH brani stranačke interese. Ići će na blokade i kako će se izaći iz toga ne znam. Moguće je da će visoki predstavnik Christian Schmidt reagirati. Pogrešno je reći da je dao Hrvatima neke povlastice. Naravno da je Hrvatska lobirala za izmjene Izbornog zakona i Ustava FBiH, ali je to ustvari odredila geopolitička situacija. SAD je odlučila da radikalno riješi pitanje BiH i to prvo da pomiri Bošnjake i Hrvate, a to je ZAVNOBiH, kaže Papić.

“Zašto Osmorka, ako bude trajala blokada, ne izvede na ulice građane BiH protiv blokada, pa da vidimo kako će reagirati kada se pojavi nekoliko desetina tisuća građana”, pita se Papić.

Istaknuo je da je pobjeda Osmorke u FBiH pozitivan događaj i da time je otvoren proces otvaranja.

“Skoro da sam prvi put u životu optimista. Razbijen je postojeći sustav koji nas je držao zakovanim 28 godina. Oni su između sebe držali vlast i na svojim teritorijama držali vlast”, kaže.

Na poziv člana Predsjedništva da Borjana Krišto kao mogući mandatar, dostavi program rada Vijeća ministara u novom sazivu, Papić kaže.

Dio tog sistema je i Komšić i naravno da će učiniti sve da zakomplicira situaciju. Sad od Borjane Krišto traži da se iznese program, a prethodno nije to tražio od drugih. Ne može staviti veto jer njegov veto ide u Klub Hrvata. Ne vjerujem da će se Krišto odazvati. Ovdje je riječ o pokušaju da se zaustavi proces. Bećirović će se ponašati normalno i njegov izbor je početak ovih promjena i radit će kao dio koncepta Osmorke. Ljudi sad zbog spinova misle da ne može biti bolje. Bit će najveća borba unutar FBiH protiv takvog sistema. Pitanje je zašto su HDZ i SNSD to prihvatili i prvi put idu da relaksiraju odnose. Dodiku je jasno da s jedne stranke Vučićev odnos i Srbije, a to je kazao u predizbornom vremenu, ne može više tako. Rusija gubi rat u Ukrajini. Prioriteti SNSD-a su sada razvojni projekti. Krenulo se u ozbiljna razmišljanja o razvojnim projektima. EU traži da se napravi državni zakon, a RS više ne spominje vraćanje nadležnosti. RS je odustala o prijenosu nadležnosti to mi je puno bitnije”, kaže.

Za kraj je kazao kako se pitanje ulaska BiH u NATO koristi za političke obračune i da je najbitnije da idu razvojni procesi jer BiH svakako ima suradnju s NATO-om i da više nitko ne spori vježbe na Manjači.

“Nema aktualne opasnosti od napada na BiH od Rusije, Hrvatske ili Srbije. Ne pada im na pamet, zadeverali su se oko Kosova. I ako bi je bilo, itekako bi nas branio NATO pakt kao što brani Ukrajinu koja nije članica”, kazao je Papić./HMS/

Continue Reading