Connect with us

Kultura

Pala vlada- stiže Papa

Piše: Milan Šutalo, Hrvatski Medijski Servis

Strah od neimaštine i strah od terorizma , u politički nestabilnoj državi, koja nije u stanju ni sama sebe zaštiti, imaju poguban kumulativni učinak koji proizvodi nespokoj, nemir, paniku kod većine ljudi. Otuda im je mir nasušna potreba.

Prije šest mjesci glasali su na izborima za „bolje sutra“, no unatoč tomu boljeg sutra još ni na vidiku, dok politička nestabilnost u zemlji nije ništa manja nego prije izbora.

Danima, ma šta danima, mjesecima sarajevski mediji, uključiv i izavnsustavnu Federalnu televiziju izviještavaju o rušenju omraženog „Dodikovog režima“  i ustoličavanju novog premijera eresa Miće Mičića, tako da  napaćenom i sluđenom „bosanskom narodu“ više ništa nije jasno: Je li jučer pala vlada u Alipašinoj ili u manjem bh. entitetu.

Dok su svijetla reflektora sarajevskih medija bila usmjerena prema Banjaluci prava drama događala se u Sarajevu. Članica federalne vladajuće koalicije „Fronta“ kako bi osigurala upravljanje  polovicom državnih poduzeća i sačuvala u njima kadrove, bivše, nezakonite SDP-ove Platformaške vlade, kao miraz za već dogovoreni međustranački da ne kažemo incestni brak SDP- DF, bacala je dimne bombe – kako oni rade isključivo u interesu građana i države i štite zakon i ustav, od nasrtaja nacionalista; HDZ-a i SDA koji planiraju izvođenje „ekonomskog državnog udara“ i rušenje „europske britansko-njemačke incijative“.

Bit će da kroz tu dimnu zavjesu običan čovjek nije dobro ni vidio što se događa u pozadini- kako iza hinjene borbe za depolitizaciju, demonopolizaciju, poštivanje zakona i ustava stoji pohlepa DF-ovaca. Stranka koja je dobila nešto više od 10 posto podrške bošnjačkog biračkog tijela htijela je upravljati, a to znači postavljati i smjenjivati nadzorne odbore, direktore i članove uprava u čak 27 poduzeća, koliko ih je bilo na osnovu, jučer izmjenjene, Uredbe, u portfelju DF-ovog ministra industrije, energetike i rudarstva Reufa Bajrovića.

Bajroviću, Suljagiću i Komšiću posebno mila bila je pomisao da se moći vedriti i oblačiti i u Aluminiju i Elektroprivredi HZ HB, te da će tamo imati svoje „prliće“ koji će novac uglavanom hrvatskih potrošača usmjeravati  njima bliskim medijima, marketinškim agencijama i s kojima će se rastaljivati, sve pod krinkom zaštite građana, države, ustava i zakona.

Oni, kao ni njihova stranka- majka SDP, ne priznaju to što su Hrvati odabrali tko će ih predstavljati u vlasti i tko treba preuzeti odgovornost za sudbinu poduzeća u kojima rade i koje financiraju Hrvati.

Kriterij bi, po njima, trebao biti da tim poduzećima upravljaju stranke iz Sarajeva, koje u vodstvu ili članstvu imaju dva- tri Hrvata. Jer, po njima, nema logike da to čini stranka koja je dobila dvotrećinsku podršku hrvatskih birača.

Rezultat takve logike ne samo da je srušio federalnu izvršnu vlast, već ruši i razgrađuje Bosnu i Hercegovinu.

Dobro je Å¡to posjeta Svetog oca koincidira s padom federalne vlade i porukama bosanskih ratnika iz Kalifata.

Papina posjeta, koja će, vjeruje se, pozornost svijetske javnosti usmjeriti prema Sarajevu- dolazi, dakle, u pravi čas- ne za slanje „pozitivne poruke iz BiH“, već da svijet vidi stvarnu sliku razvaline- Bosne i Hercegovine i razmjere strahova i iskušenja s kojima se suočavaju stanovnici ove zemlje ./HMS/

Continue Reading