Connect with us

Scena

OVO SU DVA ZASTUPNIKA HSS-a ZA KOJE SE VJERUJE DA ĆE PODRŽATI PLENKOVIĆA

ZASTUPNICI Davor Vlaović i Željko Lenart potpredsjednici su HSS-a i njihov prelazak u pobjednički tabor značit će i kraj vladavine Kreše Beljaka.lenart-vlaoivc-hss

“Za HDZ je Hrvatska seljačka stranka jedina rođakinja u političkom smislu, svi ostali su nam partneri. Što se mene tiče vrata su im otvorena i volio bih kada bi se ta stranka vratila suradnji sa svojom političkom obitelji”, rekao je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković gostujući na Hrvatskom radiju.

Naglasio je da je Marijanom Petir u Europskom parlementu odlično surađuje:

“S kolegicom Marijanom Petir, koja je s nama u Europskim pučanima, odlično surađujem i volio bih taj tip suradnje nastaviti. Znate da je gospodin Branko Hrg bio na drugom mjestu u našoj drugoj izbornoj jedinici i ostvario je vrlo solidan izborni rezultat, pomogao izbornom uspjehu u toj jedinici. Ono za što sam ja spreman je cjelovita suradnja s HSS-om”, pojasnio je Plenković.

U prošlom sazivu Sabora HSS je, kao koalicijski partner HDZ-a, osvojio samo jedan mandat (Branko Hrg), a kasnije kao zamjena zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Bože Galića u Sabor ušao HSS-ovac  Davor Vlaović.

U koaliciji sa SDP-om HSS je bolje trgovao i osvojio pet mandata, no suprotno nadanjima našli su se na gubitničkoj strani pa će ostati oporba. Ovaj put sličnu poziciju nudio im je i HDZ te kao bonus poziciju ministra poljoprivrede nakon izbora. Svjesni su toga i u HSS-u pa je sve veći broj članova ljut na predsjednika stranke Krešu Beljaka.

Nakon suspenzije velikog broja članova HSS-a (prvotno 100 pa poslije 30) među kojima su europarlamentarka Marijana Petir i župan Križevačko-koprivničke županije Darko Koren, u HSS-u je izbila pobuna.

Suspendirani članovi od početka zamjeraju Beljaku koaliranje sa SDP-om, pa se u kampanji nisu ni trudili, nekisu otvoreno navijali za HDZ-e, a na području Dalmacije otvoreno su priznali da su podržali dr. Milana Kujundžića koji je s 14. mjesta preferencijalnim glasovima ušao u sabor

Šef HDZ-a javno ih je pozvao na suradnju, ali ne bi želio raskol u toj stranci nego prelazak u pakaetu u pobjednički tabor.

“Ja mislim da gospodin Plenković ne pokušava nikoga pojedinačno pridobivati niti je on  na takvom putu. Neće ih Plenković trebati pridobivati, mislim da će se neki ljudi koji razmišljaju o budućnosti Hrvatske sami se ponuditi i pristupiti tome”, kazao je na tu temu Beljakov prethodnik Branko Hrg.

Trebutno se otvoreno spekulira da su prelasku u pobjedničku koaliciju i suradnju s HDZ-om spremna dva zastupnika HSS-a –  Davor Vlaović i Željko Lenart.

Vlaović je bio zastupnik i u prošlom sazivu Sabora, a na ovim izborima u koaliciji s SDP-om u Petoj izbornoj jedinici osvojio  je 2.646 glasova, a Lenart je u parlament ušao u Šestoj izbornoj jedinici s osvojenih 1.459 glasova.

Davor Vlaović potpredsjednik je HSS-a, porijeklom iz Nove Gradiške, diplomirani je agronom. Agronom po obrazovanju i potpredsjednik HSS-a je i Željko Lenart  iz Kutine, šef je lokalne organizacije stranke i potpredsjednik ŽO HSS Sisačko-moslavačke županije.

M. Marković/Foto:hss

Continue Reading