Connect with us

Scena

OVAKO JE TO IZGLEDALO 1995. NA JARUNU: Tuđmanov mimohod navijestio je konačnu pobjedu!

Pokojni predsjednik TuÄ‘man se veselio na jarunskom mimohodu kao malo dijete, jer je znao da će sila koja je stvorena otpuhati ‘bandu’ s one strane Drine… zauvijek!

Bio je 30.svibanj, Dan državnosti 1995.godine. samo nekoliko dana ranije početkom svibnja u vojno-redarstvenoj “Bljesak” oslobođena je okupirana zapadna Slavonije.

Bio je vrući proljetni dan, na zagrebačkom jezeru Jarun okupilo se oko 350 tisuća ljudi iz svih krajeva Hrvatske. U zraku se osjećala oluja.

Mimohod je prije svega imao za cilj djelovati na psihu i borbeni moral pobunjenih Srba i ohrabriti hrvatsku javnosti u mogućnosti Hrvatske vojske. Četiri godine ranije u Kranjčevićevoj ulici prilikom formiranja Zbora narodne garde nismo imali prikazati ništa od tehnike: par oklopnih policijskih vozila, nešto malih Mercedesovih kamiona i puno hrabrosti pripadnika ZNG-a koji su imali desetak različitih vrsta pušaka.

Ovaj 1995. poslao je poruku ne samo Srbiji, nego i cijelom vojnom i političkom svijetu s čim raspolaže nova Hrvatska vojska usprkos embargu na uvoz oružja kojim nas je međunarodna zajednica ostavila na milost i nemilost JNA. To se uskoro pokazalo na najučinkovitiji način u oslobodilačkoj akciji „Oluja“ – jednoj od najveličanstvenijih munjevitih vojnih pobjeda u povijesti ratovanja.

Srbi su dvadesetak dana kasnije htjeli ohrabriti sebe kada su održali „vojnu paradu“ na poligonu u blizini okupiranog hrvatskog grada Slunja gdje su i osnovali Korpus specijalnih snaga pred strahom od onoga što su vidjeli na Jarunu. No i tu su doživjeli još jedan šok, jer je na vrhuncu „vojne parade“ hrvatska bespilotna letjelica – koje nisu smjele biti prikazane na jarunskom mimohodu – ispustila 800 letaka na kojima je bio datum 28.lipnja 1995., te prigodni tekst s velikim hrvatskim grbom!

Pogledajte kako je to izgledalo na Jarunu prije 20 godina.tropolje info

Continue Reading