Connect with us

Scena

OVAKAV PRIZOR VIĐA SE SAMO DVA PUTA U ŽIVOTU: Večeras je na nebu medeni Mjesec!

Stari Amerikanci ga nekad zovu Mjesec Jagoda, ne zbog boje, nego zato što njegovo pojavljivanje najavljuje početak berbe jagoda

Na Stonehengu u Engleskoj okupiti će se gomila ljudi u čast Mjeseca kratkodnevnice koji podsjeća na jagodu. Ovaj poseban dan u godini propraćen je jednom od najsvetlijih noći, sa punim mjesecom koji pada na kratkodnevnicu, i pojavi se jednom ili dvaput u čovjekovom životu. Posljednji put je pun mjesec u ljetnjoj kratkodnevnici, kako piše theguardina.com, viđen tijekom ljeta ljubavi 1967. Ove godine se pojavljuje nešto manje povoljan za posmatranje, ali su ipak planirana okupljanja iznad engleskog naslijeđa Stonehenga, tamo će naplaćivati taksu za parkiranje 15 dolara onima koji žele da se pridruže proslavi.

Neki vjeruju da će ovaj trenutni susret Sunca i Mjeseca biti uvod u nove izlive mira i ljubavi među ljudima. Ako ništa drugo, astronomi su veoma uzbuđeni.

– Pojavljujući se tačno na kratkodnevicu, ovaj pun Mjesec ne raste samo kako Sunce zalazi, nego je u suprotnosti sa Suncem i na sve druge načine. Zato što je Sunce tako visoko, Mjesec će biti nisko, njegova svjetlost će dopirati kroz gust zrak koji je često vlažan u ovo doba godine, a on čini da Mjesec ima boju ćilibara – objašnjava Bob Sherman iz Starog farmerskog almanaha.

– Ovo je pravi medeni Mjesec – kaže Sherman. Stari Amerikanci ga nekad zovu Mjesec Jagoda, ne zbog boje, nego zato što njegovo pojavljivanje najavljuje početak berbe jagoda. Ali ovaj čarobni mjesec je značajan i zato što je četvrti pun mjesec koji pada između ranodnevnice u ožujku i krakodnevnice u lipnju. Obično u jednoj sezoni postoje samo tri puna mjeseca između ranodnevnice i kratkodnevnice. U ovom momentu oblaci trenutno prekrivaju veći dio južne Britanije i spriječavaju mnoge od nas da u potpunosti sagledamo ovaj posebni mjesec, ali možemo ga proslaviti najbolje što možemo jer, prema astronomima, sljedeća ljetna kratkodnevnica punog mjeseca neće se pojavljivati 46 godina. Nadajmo se da će mir i ljubav zaista zavladati u 2062 tropolje.info

Continue Reading