Connect with us

Scena

Otvoreno pismo Odboru za branitelje HNS-a

Poštovani  gospodine predsjedniče Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora prof.dr. Božo Ljubiću ovim putem VAS molim da mi zakažete sastanak sa gospodinom generalom Slavkom Marinom u svezi riješavanja braniteljskih pitanja.

Pošto sam uz Vašu suglasnost poslao dopis gospodinu generalu Slavku Marinu da smo voljni sudijelovati ispred „Prvih dragovoljaca“ Hrvatskog vijeća obrane (HVO) na osnovu naših provjera koje smo u međuvremenu napravili, jedino je prva dragovoljačka postrojba Poskok bojna  Široki Brijeg jedina na osnovu uvida u dokumentaciju (vojna knjižica) legalna i legitimna prva dragovoljačka postrojba  u Bosni i Hercegovini osnovana  19.07.1991.

Uvažavajući  prava svih branitelja da se kroz udruge pokušavaju iznalaziti najbolja riješenja, mi smo odlučili da to isključivo radimo preko postrojbe  Poskok bojne Široki Brijeg na osnovu uvida u dokumentacije, i da nas predstavljaju prvi ratni zapovijednici iz tog vremena, te da punu potporu dajemo  Ministarstvu branitelja Zapadno-Hercegovačko Zupanije ministru Mladenu Begiću  da nas predstavlja kroz instituciju Ministarstva branitelja ZHZ tako i u HNS čiji je član gospodin ministar Mladen Begić.

Gospodine predsjedniče iznenađuje nas da voditelj odjela Odbora za branitelje gospodin general Slavko Marin nije uzeo u obzir ovu udrugu, te nas nije pozvao na rad u Odboru za branitelje.

U neformalnom razgovoru sa gospodin generalom Slavkom Marinom  sam ne samo iznenađen nego i povrijeđen  kao predstavnik  zapovijednika prve Poskok bojne i kao prvi izabrani ratni zapovijednik sa dugogodišnjim iskustvom u radu udruga od samog početka formiranja krovne braniteljske udruge dragovoljaca i veterana HVO-a.

Kao prvi izabrani ratni zapovijednik u Domovinskom ratu 1991-1995 sa ogromnim neupitnim braniteljskim iskustvom  iznenađen sam njegovim odgovorom koji mi je neformalno rekao zašto nismo prihvaćeni. Gospodin general Slavko Marin nam je ponudio dva riješenja s  kojima se mi nemožemo složiti niti ih prihvatiti.

  1. Da nas predstavlja Nikica Tomić predsjednik udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO-a. ( Gospodine predsjedniče Nikica Tomić nije htjeo predstavljati niti udrugu niti sebe, već je samo dao potporu da se formira nova udruga  Organizatora obrane i pokretača otpora. Ni statutarno Nikica Tomić nemoze predstavljati ovu udrugu jer prema statutu nije prvi dragovoljac)
  2. Prijedlog da nas predstavlja Jadran Topić predsjednik udruge Organizatora obrane i pokretača otpora ( Nemajući ništa protiv da gospodin Topić predstavlja Dragovoljce koji su se kao organizatori „ilegalno“ organizirali. Gospodine predsjedniče mi smo se prije legalno registrirali nego oni ilegalno organizirali, te nemamo iste ciljeve kao i oni.)

 

Iznenađuje me da ih general Slavko Marin naziva organizatorima obrane i pokretačima otpora,  a zakon po tom pitanju još uvijek nije donešen, već se samo u njihovom imenu udruge nalazi ime Organizatora obrane i pokretača otpora. (Nemora čovjek sa imenom Srećko biti sretan)

Očekujemo da inicirate a i ovaj dopis proslijedite gospodinu generalu Slavku Marinu da nas pozove i da sudjelujemo u radu Odbora za branitelje HNS-a.

Prijedlog imena koji smo dali u Odbor za branitelje na uvid gospodinu voditelju generalu Slavku Marinu, nije dao nikakav odgovor, niti nas je pozvao da ga obrazložim ako treba i pred ostalim predsjednicima udruga a ne da ispadne kao neslana šala s moje strane.   A on ga je već koristio na sastanku sa drugim udrugama.

(Obrazloženje zašto je  predložen general Drago Dragičević)

Na kordinaciji udruga u Sarajevu sam se prvi put fizički sreo sa generalom Dragom Dragičevićem i predstavljen je kao predsjednik Generalskog zbora Udruge HVO-a BiH gdje se na sastanku suprostavio generalu Šerifu Patkoviću i zatražio da branitelji HVO-a Zenicko dobojske zupanije nisu u istom polozaju kao i pripadnici Armije BiH, jer nemaju osiguranje. Smatrao sam da takvi prijedlozi upravo trebaju biti i tema Braniteljsko odbora HNS-a.

Bit ću iskren, nisam znao da između gospodina generala Slavka Marina i generala Drage Dragičevića postoje izvjesne netrepeljivosti. A  gospodina Dragu Dragičevića također je  u odbor za branitelje HVO-a  1996 godine predložio (u vrijeme dok sam bio dijelatnik Središnjice udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata) pokojni general Ivo Lozančić u tom vremenu v.d. predsjednik HDZ BiH )

Zato mi smeta da sam nepodoban ili da nedajemo kao udruga dovoljnu potporu radu odjela za branitelje HNS-a Å¡to mi je prigovorio gospodin general Slavko Marin, a da ga upozorim da je Poskok bojna temelj HNS-a.

Naše aktivnosti u braniteljskom radu traju već dugo vremena kroz medije i aktivnosti na terenu što vam prikazujemo ovim vijestima:

http://www.bpz.ba/ako-je-jedna-uprava-u-federalnom-ministarstvu-branitelja-jedan-je-i-organizator-otpora/

AKO JE JEDNA UPRAVA U FEDERALNOM MINISTARSTVU BRANITELJA ONDA JE I JEDAN ORGANIZATOR OTPORA

Ako će federalni ministar za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata Salko Bukvarević ostati dosljedan i poštovati vlastitu izrečenu izjavu da u federalnom ministarstvu branitelja neće biti formirane dvije uprave od kojih bi jedna skrbila za bojovnike HVO, a druga za borce Armije RBiH, onda treba prihvatiti i činjenicu da je jedan organizator otpora, a to je širokobriješka ‘Poskok bojna’.

Širokobriješka ‘Poskok bojna’ je utemeljena 19. srpnja 1991., a temeljni materijalni dokaz su vojne knjižice prvih dragovoljaca u kojima je upisan ovaj nadnevak. Podsjećamo javnost da u vrijeme, kada je napadnuto i doslovno sravnjeno sa zemljom Ravno hrvatsko mjesto na jugu Hercegovine, početkom listopada 1991. godine, visoki dužnosnik BiH izjavio je ”Ovo nije naš rat! Neka ga vode oni koji žele da ga vode. Mi ne želimo taj rat.”

Sada se prekraja povijest, te sljedbenici onih koji su govorili da to nije njihov rat su ‘glavni’ organizatori otpora agresija na BiH, a mi koji smo uistinu prvi stali u obranu, preuzeli odgovornost obrane BiH i na kraju obranili BiH od agresije, prema njima, nismo niti postojali.

Također podsjećamo da se ovih dana navršavaju 24 godine od zaustavljanja tenkova JNA u Pologu, te da je praktično mjesec svibanj 1991. početak organiziranja otpora protiv agresora, jer nakon tog povijesnog događaja počele su aktivnosti oko formiranja Prve dragovoljačke postrojbe protiv agresije na BiH pod nazivom ‘Poskok bojna’.

Uistinu se nadamo da će ministar Salko Bukvarević koji je već pokazao dobru namjeru, razumijevanje i suradnju s pripadnicima HVO-a provođenjem Odluke o prestanku važenja Odluke o privremenoj obustavi osobnih invalidnina za korisnike prava iz općina Grude, Posušje, Široki Brijeg i Ljubuški, prihvatiti činjenicu da su prvi u obranu BiH stali pripadnici ‘Poskok bojne’, te to uzeti u obzir pri daljnjim aktivnostima rješavanja statusa organizatora otpora agresiji na BiH, kao i pri eventualnoj izradi Zakona o organizatorima otpora protiv agresije na BiH.

Prvi zapovjednik ‘Poskok bojne’: M. Ljubić

http://bljesak.info/rubrika/vijesti/clanak/obiljezena-23-obljetnica-utemeljenja-prve-dragovoljacke-postrojbe-hvoa/91207

OBILJEZENA 23 OBLJETNICA UTEMELJENJA PRVE DRAGOVOLJACKE POSTROJBE HVO-a.

Članovi širokobriješke Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata su kod središnjeg križa na Trgu širokobrijeških žrtava, u povodu 23. obljetnice utemeljenja Prve dragovoljačke postrojbe HVO-a u Širokom Brijegu svojevrsnog začetka stvaranja Hrvatskog vijeća obrane, 19. srpnja, položili vijenac i zapalili svijeću u znak sjećanja na sve poginule i umrle hrvatske branitelje.

U crkvi u Širokom Brijegu služena je sveta misa za prvog zapovjednika ove postrojbe Mladena Skoku-Bilog i za sve poginule i umrle hrvatske branitelje. Misno slavlje je predvodio fra Vendelin Karačić. Predstavnici Udruge su položili vijenac i zapalili svijeću u Rasnu na grobu prvog zapovjednika ove postrojbe Mladena Skoke-Bilog, kao i na grobu mr. Mate Bobana predsjednika Hrvatske Republike Herceg Bosne.

„Ovo je povijesni datum i dan kada se stvarala prva dragovoljačka jedinica u Širokom Brijegu, ali je ovo možemo reći i temelj za stvaranje HVO-a, kao i Hrvatske zajednice Herceg-Bosne“, rekao je jedan od utemeljitelja Prve dragovoljačke postrojbe Mladen Ljubić-Vajta.

http://www.bpz.ba/ministar-branitelja-mladen-begic-pruzio-potporu-sirokobrijeskim-dragovoljcima-iz-domovinskog-rata/

Ministar Begić pruzio potporu dragovoljcima iz Domovinskog rata

Ministar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Županije Zapadnohercegovačke Mladen Begić primio je predstavnike širokobriješke Udruge dragovoljaca i veterana iz Domovinskog rata i prve ratne zapovjednike Prve dragovoljačke postrojbe protiv agresije na BiH ‘Poskok bojne’.

Predstavnik ratnih zapovjednika širokobriješke ‘Poskok bojne’ Mladen Ljubić upoznao je ministra Begića o dosadašnjim aktivnostima pripadnika ove postrojbe pri rješavanju statusa organizatora otpora agresiji na BiH i izrade Zakona o organizatorima otpora, te o činjenici kako je rekao Ljubić ‘da su prvi u obranu BiH stali pripadnici ‘Poskok bojne’. Ministar Begić je istaknuo da će pružiti punu potporu nastojanjima pripadnika Prve dragovoljačke postrojbe protiv agresije na BiH ‘Poskok bojne’ u ostvarivanju njihovih prava.

Prvi ratni zapovjednici ‘Poskok bojne’ i predsjednik širokobriješke Udruge dragovoljaca i veterana iz Domovinskog rata Tomislav Čerkez izrazili su punu potporu Odjelu za branitelje HNS-a i ministru Begiću na svemu što su do sada učinili za branitelje, kao i u njihovom  daljnjem radu.

Voditelj Odjela za informiranje “I Poskok bojne” dr Drago Martinović

Još da vas obavijestim da su sve naše aktivnosti isključivo bile vezanu sa gradonačelnikom  Širokog Brijega Mirom Kraljevićem i predsjednikom vlade ZHZ Zdenkom Ćosićom.

A legalno smo dijelovali i radili kroz udrugu dragovoljaca i veterana Domoviskog rata čiji je predsjednik Tomislav Čerkez.

S poštovanjem Mladen Ljubić

Continue Reading