Connect with us

BiH

Oslobađanjem čapljinske vojarne počeo se lomiti koncept stvaranja velike Srbije

Oslobađanjem vojarne u Čapljini, prve u BiH, spriječen je prodor zloglasne JNA i pridruženih srpsko-crnogorskih rezervista s već zauzete Dubravske visoravni preko Čapljine do južnih dijelova Republike Hrvatske, piše čaportal, a prenosi Hrvatski medijski servis.

Bilo je to vrijeme odlučnosti u kojem su Hrvati bili kao jedan i tako pokazali snagu daleko nadmoćnijem neprijatelju. Ovdje su udareni temelji obrane BiH, ali i južnog dijela Hrvatske.

Na ovom se mjestu počeo lomiti koncept stvaranja velike Srbije, koji se provodio preko JNA i pridruženih agresora. Bila je to prva oslobođena vojarna u BIH, što je kasnije znatno izmijenilo tijek ratovanja na ovom području, a što je u biti bio i početak kraja tada snažne JNA.

cÌŒaplina-2

U akciji oslobađanja vojarne, koju je predvodio legendarni zapovjednik Božan Šimović, a koja danas nosi njegovo ime, poginula su četiri pripadnika hrvatskih postrojbi. U akciji je sudjelovala postrojba Ludvig Pavlović sa pridruženim postrojbama iz Čapljine i Ljubuškog. Prilikom akcije 17 pripadnika postrojbe je ranjeno.

Tim riječima mogla bi se ukratko opisati briljantna akcija hrvatskih vojnih snaga na oslobađanju vojarne u Čapljini prije pune 23 godine.

cÌŒapljina1-595x340

Stoga je u krugu vojarne Božana Šimovića polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća obilježena 23. obljetnica oslobađanja prve vojarne u BiH.

Svečanom polaganju vijenaca nazočilo je izaslanstvo udruga proisteklih iz domovinskog rata u općini Čapljina na čelu s načelnikom općine dr. Smiljanom Vidićem, izaslanstvo udruga proisteklih iz domovinskog rata općine Stolac, udruga Ludvig Pavlović, koordinacija udruga proisteklih iz domovinskog rata HNŽ-a, izaslanstvo HDZ BiH, te hrvatske komponente u O.S. BiH.

Po završetku polaganja vijenaca i paljenja svijeća u kapelici u krugu vojarne služena je i sveta misa zadušnica. tropolje.info

Continue Reading