Connect with us

Scena

Orban za novu Europsku komisiju koja će zaustaviti migraciju

Europa treba novu Europsku komisiju (EK) i parlament koji će se zauzeti za zaštitu granica i zaustavljanje migracije, izjavio je u utorak mađarski premijer Viktor Orban nakon sastanka s talijanskim ministrom unutarnjih poslova Matteom Salvinijem

Orban i Salvini pristaše su čvrste politike prema migrantima koji dolaze u Europu, a u utorak su novinarima kazali da je nužno braniti granice Europe od migranata.

Orban, čija je vlada postavila ogradu uzduž mađarskih južnih granica kao zaštitu od migranata, pohvalio je Salvinija kao prvog visokog dužnosnika među mediteranskim zemljama koji je dokazao da se “migracija može zaustaviti na moru”.

Talijanskog je vicepremijera nazvao i svojim “herojem”, uperivši prstom i na glavnog neprijatelja – francuskog predsjednika Emmanuela Macrona. Trenutno u Europi postoje dva tabora “a jedan od njih vodi Macron”, rekao je.

“Europska sigurnost ovisi o Salvinijevom uspjehu”, kazao je Orban na zajedničkoj konferenciji za novinare, dodavši da Salvini “ne smije ustuknuti”.

Dvojica političara složila su se da treba braniti granice od imigranata. “Naša je misija pomoći tamo gdje postoje problemi”, posebno u Africi, “a ne unositi probleme k sebi”, rekao je Orban.

Mađarska će, dodao je, pružiti Italiji svu pomoć u zaštiti granica. Podsjetio je da se Njemačka, Francuska i Španjolska zalažu za “bolje upravljanje migracijom”, dok zemlje Višegradske skupine žele potpuno zaustaviti ilegalnu imigraciju.

Salvini je ponovio da bi Francuska trebala pokazati veću “solidarnost i senzibilitet” prema pitanju imigracije i prekinuti politiku vraćanja migranata koji na graničnom prijelazu Ventimiglia pokušavaju ući na francuski teritorij.

Pregovori s Njemačkom traju već tjednima, rekao je Salvini, a sporazum o prihvatu migranata koji kroz Italiju stižu na njemačku granicu je “nadohvat ruke”.

Prema njegovim riječima, Italija je voljna nazad preuzeti onoliko migranata koliko ih druge zemlje preuzmu iz Italije./Hina

Continue Reading