Connect with us

Kultura

ORAŠJE: Priprema se gospodarski sajam

Na trećem sastanku zajedničkog savjetodavnog odbora projekta “Invest in Lipik, Orašje & Garešnica” (Invest in LOG) predstavljene su implementirane aktivnosti i ostvareni rezultati projekta u dosadašnjem periodu implementacije.

Voditelj projekta Boris Jurić kazao je kako su u posljednjih šest mjeseci prema planu projektnih aktivnosti održana tri sastanka zajedničkog upravljačkog tima kojega čine predstavnici svih partnerskih institucija uključenih u projekt i čiji je zadatak osigurati pravovremeno provođenje projektnih aktivnosti.

Organiziran je i proveden ciklus edukativnih radionica namijenjen malim i srednjim poduzetnicima i obrtnicima s područja općine Orašje, gradova Lipika i Garešnice na kojima je sudjelovalo više od 40 poduzetnika i obrtnika koji su imali priliku razviti i unaprijediti specifična poduzetnička znanja i vještine potrebne u njihovom svakodnevnom poslovanju, priopćeno je na službenoj internetskoj stranici Općine Orašje.

Također, Poduzetnički centar Garešnica završio je sve aktivnosti na uspostavljanju virtualnog inkubatora-web platforme razvijene s ciljem umrežavanja i podupiranja razvoja malog i srednjeg poduzetništva u prekograničnom partnerskom području Općine Orašje, Grada Garešnice i Grada Lipika.

Nakon stavljanja platforme u funkciju, partneri su objavili trajne javne pozive za korištenje usluga virtualnog inkubatora. Do kraja realizacije projekta, planirano je da minimalno 40 poslovnih subjekata koristi postojeće usluge virtualnog inkubatora, a to su savjetodavne usluge s ciljem unaprjeđenja poslovanja poduzetnika, umrežavanje s ostalim poduzetnicima i potpornim institucijama, uspostava zajedničke baze poduzetnika, promocija poduzetnika putem web platforme, održavanje webinara, informiranje korisnika o natječajima na EU, nacionalne fondove.

Do sada virtualni inkubator ima registrirana 24 stanara, od čega je njih 11 s područja općine Orašje.

Diskutiralo se, također, i o nadolazećim međunarodnim gospodarskim sajmovima koji će se u Orašju održati u razdoblju od 3. do 5. svibnja, dok će sajam u Garešnici biti održan u rujnu, te je navedeno kako će Općina Orašje u narednim danima objaviti i javni poziv za sudjelovanje malih i srednjih poduzetnika i obrtnika s područja općine na toj gospodarskoj manifestaciji, a također je planirano i sudjelovanje određenog broja poduzetnika i obrtnika partnerskih gradova Lipika i Garešnice.

Projekt Invest in LOG implementira se u okviru programa Interreg IPA prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014.-2020.

Ukupna vrijednost projekta je 731.906,95 eura, od čega EU financira 85 posto vrijednosti projekta (622.120,89 Eeura), a Općina Orašje kao njegov nositelj i partneri Grad Lipik i Poduzetnički centar Garešnica sufinanciraju u iznosu od 15 posto, odnosno 109.786,06 eura

Continue Reading