Connect with us

Kultura

Olja Kojić “U znak sećanja na sve one bake koje su imale kecelje,…”

Glavna funkcija bakine pregače bila je da zaštiti haljinu koju je nosila. Ali služila je i kao rukavica za skidanje vrelog tiganja sa vatre.
Služila je za brisanje dečijih suza, a ponekad i za čišćenje njihovih prljavih lica. Pregača je služila i za nošenje jaja iz krošnje, a ponekad i pilića. Njome su se sakupljali prezreli plodovi koji su sami padali sa drveta. Kada su stranci dolazili u posetu, bakina kecelja je služila kao sklonište stidljivoj deci, a kada je bilo hladno, baka je u nju obavijala ruke.
Ta stara pregača koja je visila u kuhinji. Sa sobom je nosila krompir i drva. Služila je i kao korpa za nošenje paradajza i krastavaca upravo ubranih iz bašte. Njome je baka iz rerne vadila pleh sa sveže pečenim tutmanikom i stavljala ga na prozor da se tutmanik vrti.
Danas više nema baka koje svoju haljinu moraju držati uz kecelju jer imaju puno haljina, ručke tiganja se više ne zagreavaju, a dečija lica se čiste vlažnim maramicama.
U znak sećanja na sve one bake koje su imale kecelje, jednu čistu i okačenu u kuhinji a drugu koja se sušila na otvorenom, ovaj tekst posvećujemo svima onima koje smo bar na kratko vratili u detinjstvo.
Ako me shvaćaš;
Ja ne bih pričala…
Ja ne bih slušala…
Ja bi’
Svoje tuge,
Svoje padove,
Ratove, i poraze
U tišini svojoj
odbolovala…

 

Grad Mostar raspisao natječaj za stipendije - AbrašMEDIA

 

dnevni.ba/wp-content/uploads/2021/12/mostarska_vij...

Olja Kojić ima sjajnu ideju za jestivu novogodišnju jelku || Hello Magazin!
Autor Objave Olja Kojić

 

Continue Reading