Connect with us

BiH u EU

Održana komemoracija za Hrvate ubijene u mjestu Bikoši kod Travnika

Danas je održana komemoracija a zatim i ukop identificiranih Hrvata ubijenih tijekom 1993. godine, u mjestu Bikoši, općina Travnik.

Predsjednik Odbora za ukop strijeljanih Hrvata u Bikošima Nikola Lovrinović kazao je da, unatoč vođenim procesima koji su obuhvatili i ratna događanja na području općine Travnik, nisu procesuirani direktni nalogodavci i izvršitelji zločina u mjestu Bikoši.

Lovrinović se zahvalio svima na pomoći, posebno obiteljima stradalih na razumjevanju, suradnji i pomoći.

„Poštovane obitelji strijeljanih Hrvata, ovdje smo svi skupa kako bi smo podjelili vašu i našu bol i da odamo dužnu počast stradalim na Bikošima 1993. godine“, kazao je Lovrinović.

„Ovdje se jasno i danas mora kazati, učinjeni zločin svi pokušavaju zataškati i minimizirati zato vaša i naša borba traje ovoliko dugo, ali varaju se, da ćemo odustati“, poručio je predsjednik Odbora za ukop strijeljanih Hrvata u Bikošima Nikola Lovrinović obraćajući se danas na komemorativnom dijelu održanom u Centru za kulturu u Travniku.

Uz upaljene svijeće ispred fotografija 16 ubijenih, na komemoraciji je prikazan i dokumentarni film o stradanju Hrvata u općini Travnik. Istaknuto je da je s područja općine Travnik, tijekom proteklog rata, protjerano oko 20.000 Hrvata, poginulo je 427 vojnika i 124 civila, dok je nakon rata ubijeno osam povratnika.

Uz obitelji žrtava, komemoraciji su nazočila brojna izaslanstva iz političkog i društvenog života, među kojim je bilo i izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora koje je predvodio predsjednik dr. Dragan Čović.

Posmrtni ostaci žrtava, koje su danas ukopane ekshumirani su 1996. i 2001. godine iz dvije masovne grobnice, a identificirano je ukupno 19 nekompletnih kostura. Identitet žrtava utvrđen je na temelju DNK analize, a potvrdili su ga i članovi njihovih obitelji.

„Tisuće onih za kojima tragamo i u Republici Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini, koje tražimo samo što su bili Hrvati u vremenu 91-95 godine i što su se na jedan drugačiji način molili Bogu, činimo sve što se da učiniti u okružju kakav vlada na ovim prostorima, da svaki zločin i svaka žrtva moraju biti prepoznati s aspekta pravde. Bez obzira tko je zločinac, tko je izvršitelj, tko je nalogodavac, tko je s druge strane žrtva. Nećemo postati normalno uređeno civilizirano društvo dok to do kraja ne bude rasvjetljeno“, kazao je danas predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović obraćajući se medijima nakon komemoracije.

„Moramo potaknuti sve one, da evo nakon 26 godina užasa rata, jednostavno pokušamo pomoći jedni drugima bez obzira kakva su nam ratna iskušenja bila i na kojoj smo strani bili u vremenu rata, da onima koji traže svoje najmilije omogućimo bar da ih dostojanstveno pokopaju da se imaju gdje pomoliti. Na taj način ona naša sjećanja olakšamo jedni drugima, bez toga nećemo doći do punog povjerenja, nećemo lako otkloniti naša nepovjerenja koje imamo i koja nas koče da normalno živimo na ovim prostorima, poručio je predsjednik Čović.

Sveta misa služena je u amfiteatru ispred kapelice groblja Prahulje, nakon čega je uslijedio ukop žrtava. Svetu misu za sve žrtve u Bikošima predvodio je kardinal Vinko Puljić koji je naglasio kako se nikada ne smije zaboraviti žrtva ovih ljudi, kojih se uvijek moramo sjećati uz hrabrost i zahvalnost.

„Naša je dužnost da pamtimo njihova imena jer su nam predali barijak za koji su ginuli, da pamtimo njihove grobove. Ovi grobovi su zavjet naš, zato želimo unijeti hrabrosti i zahvalnosti. Hrabrosti da se suočimo sa današnjim životom a zahvalnosti jer od nas ne počinje život. Tamo gdje su oni stali, mi nastavljamo. Nastavljamo biti ono što jesmo, prepoznatljivi. Želim da ovaj pokop kojeg danas obavljamo u nama probudi taj ponos i zahvalnost ali i odanost. Ono za što su oni umrli, mi danas želimo živjeti. Zato u ovoj zemlji kojoj mi živimo treba duže vremana da ljudi imaju hrabrosti istinu priznati, a bez istine nema pomirenja, istina mora na neki način biti početak pomirenja“, poručio je kardinal Puljić u svojoj propovijedi

Continue Reading