Connect with us

Kultura

Održan sastanak izaslanstva HDZ-a BiH i SDA – Predsjednik Čović: Tražimo partnere, ustavno domoljublje iznad svih drugih

Danas je u Sarajevu održan sastanak izaslanstva Hrvatske demokratske zajednice BiH i Stranke demokratske akcije, koje predvode predsjednici dr. Dragan Čović i Bakir Izetbegović.

U stranačkom izaslanstvu, uz predsjednika HDZ-a BiH dr. Dragana Čovića na sastanku su nazočili: Borjana Krišto, zamjenica predsjednika HDZ-a BiH, Marinko Čavara i Vjekoslav Bevanda dopredsjednici HDZ-a BiH i Lidija Bradara, članica Predsjedništva HDZ-a BiH.

Dok su u izaslanstvu SDA-a uz predsjednika SDA-a Bakira Izetbegovića, sastanku nazočili: Adil Osmanović, zamjenik predsjednika SDA, Šefik Džaferović, potpredsjednik SDA, Denis Zvizdić, potpredsjednik SDA, Halid Genjac, glavni tajnik SDA.

Na početku sastanka predsjednik Čović izaslanstvu Stranke demokratske akcije poklonio poklonio je svoju knjigu: “Iznad crte – Moja vizija europske Bosne i Hercegovine”.

U otvorenom i konkretnom razgovoru o aktualno političkim temama, naglasak je bio na suradnji dvije stranke, uspostavi vlasti te euroatlantskom putu naše zemlje, koji zaista nema alternative.

Među mnogim temama, razgovaralo se i o ekonomskoj i gospodarskoj situaciji, a stranačka izaslanstva su pozdravila uspostavu vlasti na županijama, koje su uspješno završile ovaj proces.

Na sastanku je naglašeno kako ne smije biti zapreka u funkcioniranju vlasti na bilo kojoj razini s time da treba raditi na sto bržoj uspostavi vlasti, Vijeća ministara, ali i uspostave Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, gdje je ocjenjeno kako bi se već u idućem tjednu mogao uspostaviti Dom naroda, te usvojiti proračun i zakone koji prate proračun.

Predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović kazao je nakon sastanka u izjavi za medije da je razgovarano o saradnji dvije stranke, euroatlantskom putu i uspostavi vlasti u BiH.

“Što se tiče suradnje dvije stranke, ona je nužna za BiH i na tome trebamo zajedno raditi. Bojim se da je napravljna jedna velika šteta u proteklom vremenu, zadnjih godinu i pol vremena, upravo suradnji dvije stranke, pa se to pomalo prenese na predstavnike dva naroda u cjelini. Trebamo tražiti rješenja sa partnerima kako napraviti iskorak. Uvjereni smo da je kandidatski status BiH trebao biti dodijeljen prošle godine. Što se tiče Vijeća ministara, naše uvjerenje je da to moramo uraditi odmah, da nema nijednog razloga, bilo kavih potreba za uvjetovanje bilo koga jer to ide na štetu svih nas”, kazao je dr. Čović.

“Sastanak je prošao u jednoj dobroj atmosferi. Mislim da smo napravili još jedan korak za koaliciju na svim n razinama. Bilo je riječi i o prioritetima na koje se treba fokusirati, europski put BiH, NATO put BiH, razvoj gospodarstva, brzo kreiranje novih radnih mjesta, izgradnja infrastrukture, zaustavljenje odlaska mladih ljudi iz BiH. Poseban detalj je bio je konstituiranje novog saziva u Domu narodu Parlamenta FBiH. Cijenim da bi mogli već u prvoj polovini idućeg tjedna imati novi saziv Dom naroda. Atmosfera je bila dobra što je za nas vrlo važno i mislim da idemo u pravom smjeru”, kazao je Izetbegović.

Što se tiče Vijeća ministara BiH, dr. Čović je kazao kako HDZ smatra da se što prije treba imenovati mandatar za sastav Vijeća ministara BiH. Istaknuo je da vjeruje kako će se do kraja idućeg tjedna formirati Dom naroda Parlamenta FBiH nakon čega će se usvojiti proračun za 2019. godinu.

“HDZ neće odlučivati o tome tko će biti u bošnjačkom bloku stranaka. HNS ima dovoljan kapacitet u hrvatskom bloku”, kazao je dr. Čović, te je potvrdio da je SNSD treći partner SDA i HDZ-a na državnoj razini.

Predsjednik Čović također je izjavio kako se u Bosni i Hercegovini više ne smije igrati s izbornim procesom, odnosno da se “u Predsjedništvu BiH kao sada nalaze dva bošnjačka člana Predsjedništva BiH”.

Predsjednik SDA rekao je da HDZ nikada nije uvjetovao bošnjačku stranu ističući da će SDA najvjerovatnije idućeg tjedna imati sastanak sa PDA, SBB-om i A-SDA te da će ih SDA zvati na sastanak pojedinačno.

“Od početka smo rekli da su za nas svi prihvatljivi partneri. Mi nismo imali lošu suradnju sa SBB-om. Bila je nervoza između lidera jer nas je Radončić optuživao da imamo veze s pravosudnim procesom”, rekao je Izetbegović.

Izetbegović je izrazio nadu da će SNSD odustati od uvjetovanja kada je riječ o MAP-u s obzirom na to da MAP ne znači ulazak Bosne i Hercegovine u NATO.

Continue Reading