Connect with us

Kultura

Održan okrugli stol o ulozi HVO-a Teslić-Komušina u Domovinskom ratu

Povodom obilježavanja 30. obljetnice HVO HR HB, u organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata HVO Herceg – Bosne, podružnica Komušina u ponedjeljak , 31. 10. 2022 u Novom Šeheru održan je okrugli stol pod naslovom Uloga HVO-a Teslić – Komušina u obrambenom domovinskom ratu u Komušini – Teslić, Žepču, HR – HB i BiH 1992-1995, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Organizator je priopćio da su okupljeni sudionici okruglog stola pred njegov početak položili vijence i zapalili svijeće na spomen obilježju poginulim pripadnicima HVO-a u Novom Šeheru.

-Sam okrugli stol pozdravnim govorom otvorio je domaćin Marko Zelić, predsjednik OO UDVDR HVO Maglaj, a prvo izlaganje pripalo je organizatoru Štefi Masatoviću, koji je opširno i kronološki opisao događaje od političkog organiziranja Hrvata s prostora Teslić – Komušine za prve demokratske izbore u BiH, pokušaja političkog rješavanja krize pregovorima oko uspostave zasebne Općine Teslić – Komušina, samoorganiziranja i priprema na obranu do ratnog puta postrojbi proizašlih iz HVO-a Teslić – Komušine, istaknuto je u priopćenju.

Govornici su, kako je navedeno u priopćenju, u svojim iscrpnim izlaganjima obradili borbu Komušanaca za svoje domove i Općinu Teslić – Komušina, ulogu HVO Teslić – Komušina u obrani šersko-žepačke enklave na Dubravi i Hatkinjim njivama, oslobađanju grada Žepča na samom početku sukoba i napada ARBiH na Žepče, obrani grada na kotama Palanđura i Žepačkog raskrižja, ulogu pri utvrđivanju linije i borbama na koti Kula u busovačkom kraju, forsiranje Neretve na Mostarsko-čapljinskom ratištu, angažman na ramskoj bojišnici i aktivno učešće u svim završnim operacijama od Cincara, Zime ’94, preko operacija Skok 1 i Skok 2 do Ljeta ’95, Oluje, Maestrala i Južnog poteza.

-Izloženim radovima, koji će biti temelj zbornika o HVO-u Teslić – Komušina, a koji je u pripremi, svoj doprinos okruglom stolu, kojeg pokrovitelj je Ivo Iva Tadić, dali su Štefo Masatović, Štefo Babić i Franjo Klarić u ime zapovjednika HVO Teslić – Komušina i Općinskog stožera HVO Teslić – Komušina, Anto Marinčić i Pero Jukić u svojstvu zapovjednika 111xp brigade HVO Žepče, Mirko Ćosić i Zdravko Bašić Ljut, zapovjednici Brigade HVO Nikola Šubić Zrinski Busovača, te Marko Lukić Ban u ime zapovjednika 110. brigade HVO Usora, priopćeno je iz Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata HVO Herceg – Bosne, podružnica Komušina.

U ime nevladine i civilne udruge Hrvata općine Teslić svojim izlaganjem doprinos je dao predstavnik Udruge povratnika, izbjeglih i raseljenih Hrvata Općine Teslić »Naša Ognjišta«, Goran Ćosić koji je skup upoznao s ciljevima i djelovanjem udruge, njihovim dosadašnjim aktivnostima te s dinamikom povratka na područje Teslić – Komušine od 1999. do danas.

-Pred otvaranje okruglog stola upriličena je i manja svečanost prilikom koje je na osnovu odluke UDVDR HVO Teslić – Komušina za njegov dosadašnji rad i djelovanje počasno članstvo udruge dodijeljeno Darki Mršiću koji je uzeo ućešće današnjeg skupa povezivanjem programa i okruglog stola, zaključeno je u priopćenju za javnost Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata HVO Herceg – Bosne, podružnica Komušina./HMS/

Continue Reading