Connect with us

Kultura

ODBILI MU DATI PROSTORIJE ZA DODJELU PRIZNANJA

Umirovljeni hrvatski general Rahim Ademi napustio je članstvo udruge Hrvatskog generalskog zbora jer je Upravni odbor HGZ-a zabranio da se časnom hrvatskom generalu u prostorijama udruge uruči Velika zlatna plaketa “Bili smo prvi kad je trebalo” koju mu je dodijelila Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata ’91. (UHBDR ’91.) u suradnji s drugim udrugama proizišlim iz Domovinskog rata.

Svu ovu zavrzlamu je komentirao za večernji list umirovljeni hrvatski general, dopredsjednik HGZ-a Ljubo Ćesić Rojs koji nije bio iznenađen Ademijevom odlukom, piše Večernji list.

ODBILI MU DATI PROSTORIJE ZA DODJELU PRIZNANJA General Rahim Ademi napustio HGZ! Rojs: “Ademi je bio i ostao moj prijatelj, za mene je junak, i ja ga se nikada odreći neću. Žao mi je zbog svega, to nam nije trebalo, ali poštujem odluku jer nema što tražiti u udruzi ako ga se bojkotira”

Hrvatski generalski zbor nije ustupio svoje prostorije za dodjelu priznanja Ademiju za najbolju knjigu “Samo istina”. Dodjela se održala u knjižnici Bogdana Ogrizovića.

“To sam i najavio na Upravnom odboru udruge gdje sam rekao da ćemo našim brzopletim potezom izgubiti jednog dobrog člana, na što su se neki članovi cinično nasmijali i mene je to zgrozilo. Ademi je bio i ostao moj prijatelj, za mene je junak, i ja ga se nikada odreći neću: puno smo godina proveli na terenu, skupa s generalom Gotovinom. Da naš član Ademi i bivši dopredsjednik udruge ne može koristiti naše prostorije, to ne razumijem, jer smo je ih davali na korištenje i ljudima koji nisu naši članovi. Žao mi je zbog svega, to nam nije trebalo, ali poštujem Ademijevu odluku jer nema što tražiti u udruzi ako ga se bojkotira”, kazao je general Rojs za večernji list.

Rojs je dodao kako je dodjela nagrade na kraju održana u odličnoj atmosferi u knjižnici Bogdana Ogrizovića pred 60-ak ljudi i ako je netko imao nakanu osujetiti dodjelu, to mu nije pošlo za rukom.

“Njegova knjiga o Domovinskom ratu sasvim sigurno se mnogima nije dopala, ali tko nas priječi da mi pišemo vlastite istine”, rekao je Rojs.

Tekst Ademijeve ostavke objavljujemo u cijelosti:

“Relativno dugo sam bio uvjeren da je Hrvatski generalski zbor (HGZ) časna i uzorna udruga, tim prije što je dio njenih članova bio upravo takav, ali kako sam naivno vjerovao da će svi koji su znali tko sam i kakav je bio moj doprinos tijekom Domovinskog rata govoriti i svjedočiti na sudu samo i isključivo istinu kad su me lažno optužili prvo na Haaškom sudu, a zatim i na hrvatskim sudovima, tako sam naivno vjerovao da su svi hrvatski generali to što bi i trebali biti. Pogriješio sam! Kako svugdje nema bistre vode, tako nema ni u toj udruzi. Ja se nikada nisam bavio politikom, nego se politika bavila sa mnom pa tako smatram da ni HGZ ne smije biti politiziran. HGZ-u je posve svejedno što ih napušta jedan po jedan član, a ako je tako, onda će ih napustiti još jedan, tj. moja malenkost. Više mi i nije stalo što misle pojedinci jer mi je važnije što o meni, prije svih, misle i govore hrvatski vojnici, časnici i dočasnici s kojima sam ratovao u tijeku cijelog Domovinskog rata. A vrhunac mog nezadovoljstva i okidač da napustim HGZ je sastanak Upravnog odbora HGZ-a gdje su zabranili da mi se u prostorijama udruge uruči Velika zlatna plaketa “Bili smo prvi kad je trebalo” koju mi je dodijelila Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata ’91. (UHBDR ’91.) u suradnji s drugim udrugama proizišlim iz Domovinskog rata, iako je već bilo dogovoreno da to bude 5. listopada 2022. u 11 sati. Ovakvom odlukom su me duboko uvrijedili, ponizili i postupili kao da sam četnički general. Pa gospodo moja, nije prostor HGZ-a privatna svojina, pa i ja imam pravo kao član koristiti ga jednom u životu. Umjesto da im bude drago da njihov član dobije tu veliku nagradu, istu večer je netko iz Upravnog odbora dao portalima lažu vijest “kako je general Ademi tražio promociju svoje knjige od HGZ-a” što je laž jer ja to nikada od njih nisam tražio. Na kraju poručujem dijelu onih koji su ostali u toj udruzi da im neću podilaziti kao što nisam nikada nikome. Nadam se da će ih ipak biti barem malo sram što su tako nisko pali i što ih napušta jedan pošteni ratni general. A ja napuštam ovo društvo i nije mi žao. Časnim pojedincima i mojim prijateljima iz HGZ-a ću se javljati na drugim mjestima”, navodi umirovljeni general Rahim Ademi u tekstu svoje ostavke na članstvo u Hrvatskom generalskom zboru.

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/vijesti/general-rahim-ademi-napustio-hgz-duboko-su-me-uvrijedili-ponizili-i-postupili-kao-da-sam-cetnicki-general-1623912 – www.vecernji.hr

 

 

Izvor/ Večernji list/ Foto: Božidar Bebek/ Ilustracija/ Totalno.hr

Continue Reading