Connect with us

Uncategorized

OBLJETNICA ZAUSTAVLJANJA TENKOVA NA POLOGU

ČOVIĆ: S onima koji su zazivali Herceg – Bosnu, pa im se nije svidjela, želimo izgraditi BiH u kojoj će Hrvati biti ravnopravni

Danas je obilježena 32. obljetnica zaustavljanja tenkova agresorske JNA u Pologu, koje se dogodilo 7. svibnja 1991. godine.

Svečani program započeo je okupljanjem sudionika ispred spomen obilježja žrtvama ratova u Pologu gdje je odana počast svim poginulim hrvatskim braniteljima koji su dali svoje živote za slobodu i opstojnost Hrvatskog naroda.

Obilježavanju obljetnice nazočilo je izaslanstvo HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora na čelu s predsjednikom dr. Draganom Čovićem, uz predstavnike zakonodavne i izvršne vlasti sa svih razina.

 

Obljetnici su također nazočili i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, pripadnici vojnih postrojbi te obitelji poginulih hrvatskih branitelja i ratnih vojnih invalida kao i sudionici zaustavljanja tenkova sada već davne 1991. godine.

Nazočnima su se obratili Anđelko Mikulić, predsjednik Skupštine općine Široki Brijeg 1991. godine i dr. Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Čović je istaknuo presudnu ulogu zaustavljanja tenkova u Pologu i čestitao dan branitelja.

„Ovo jest poseban trenutak, osobito za sve vas, ili sve nas, koji pamtimo događaje u Pologu. Tenk koji je pored nas, i ovaj spomenik ovdje, svjedoče o povijesnoj dimenziji koju prolazi hrvatski narod kroz stoljeća da bi došao do onoga što nazivamo slobodom, da možemo biti svoji na svome“, istaknuo je Čović.

„Povijest ćemo obilježavati na ovaj način i time ćemo svjedočiti što smo sve prošli u ratu (…), isto tako, neka ovaj spomenik nam bude jamac da nama koji vodimo politiku u ime hrvatskog naroda, nikad više svojim znanjem, iskustvom, upravo ovom poviješću, ne dozvolimo da nijedna osoba prolije svoju krv da bi čuvala ovaj prostor. Zato treba voditi malo drugačiju politiku, biti vrlo odvažan, čuvati svoje, naglašavati svoje. Mi smo na ovom mjestu slušali i tada one koji su predstavljali vlast u BiH, došli su iz Sarajeva, čak su zazivali Herceg-Bosnu (…) Herceg-Bosnu koja im se nije svidjela za dvije, tri ili četiri godine iza toga, i tada smo im aplaudirali ovdje. Danas mi s njima opet želimo graditi BiH u kojoj će hrvatski narod biti do kraja konstitutivan, ustavno jednakopravan, kojeg će predstavljati Hrvati na svim pozicijama koje Ustav predviđa, i kroz Domove naroda i Predsjedništvo“, kazao je Čović

Nakon obraćanja, nazočni su se uputili kod spomen obilježja svim poginulim braniteljima kod župne crkve Rođenja Blažene Djevice Marije u Pologu, gdje su položili vijence i upalili svijeće poginulim hrvatskim braniteljima, priopćeno je iz HDZ-a BiH./HMS/

Continue Reading