Connect with us

BiH

Obilježeno 30 godina od osnutka Zbornog područja HVO Vitez

Misom zadušnicom u crkvi sv. Juraja u Vitezu, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pred Spomen obilježjem ispred zgrade općine Vitez te Svečanom akademijom u kino sali Hrvatskog doma u Vitezu, danas je obilježena 30. obljetnicu osnutka Zbornog područja HVO-a Vitez.

Na čelu organizacijskog odbora obilježavanja ovog događaja je Udruga nositelja ratnih odličja HVO HB Srednjobosanske županije. Tri desetljeća od osnutka ZP Vitez prilika je podsjetiti na okolnosti udruživanja Hrvata središnje Bosne radi obrane od srpske agresije ali i na trnovit ratnih put na kojem su mnogi pripadnici postrojbi HVO-a koje su činile ZP Vitez ostavili živote i dijelove tijela omogućivši svojemu narodu opstanak na ovom području.

Cijenu opstanka u središnjoj Bosni Hrvati su platili životima oko tri tisuće branitelja, dok je njih oko sedam tisuća lakše ili teže ranjeno.

Uz braniteljske udruge, obljetnici su nazočili i dužnosnici HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora, svih razina vlasti, dopredsjednik HDZ-a BiH i predsjednik Federacije BiH, Marinko Čavara, članica Predsjedništva HDZ-a BiH i predsjedateljica Kluba Hrvata u Domu naroda PS BiH Lidija Bradara, glavni tajnik Miljana Glamuzina, kao i brojni drugi dužnosnici HDZ-a BiH iz Županije Središnja Bosna.

Continue Reading