Connect with us

Regija

Obilježena godišnjica ubojstva 22 Hrvata u Trusini

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-obilježja u Trusini kod Konjica u četvrtak je obilježena 22. godišnjica od ubojstva 22 Hrvata koje su pripadnici Armije BiH ubili na današnji dan 1993. godine.

U akciji Armije BiH pripadnici postrojbe za posebne namjene “Zulfikar” ubili su 18 civila i četiri pripadnika HVO-a koji su se prethodno predali. Naime, između 8 i 9 sati ujutro 16. travnja počele su borbe između Armije BiH i HVO-a. Nakon nekoliko sati postrojba Armije BiH pod zapovjedništvom Zulfikara Ališpage probila je hrvatsku obranu i tom prilikom zarobila hrvatske vojnike. Četiri pripadnika HVO-a je postrojeno i strijeljano, a 18 civila je ubijeno na raznim lokacijama. Preostali civili, uglavnom žene i djeca su bili zatočeni u nekoliko privatnih kuća, a poslije su pušteni da odu iz sela.

Današnju svetu misu predvodio je fra Zoran Janković, uz koncelebraciju više svećenika među kojima je bilo i don Darko Drljo kojemu su u masakru u Trusini ubijeni otac, brat i stric.

U svojoj propovjedi fra Zoran je pozvao na opraštanje, no ne i na zaboravljanje zločina u Trusini kako se takvi zločini više nikada ne bi ponovili.

Prisjećajući se svojih najmilijih, don Darko Drljo je pozvao države institucije da rade svoj posao i rasvijetle zločin u Trusini te procesuiraju odgovorne.

Po njegovim riječima, nažalost zločina u Trusini svi se sjete samo jednom godišnje i to na obljetnicu pokolja.

Za zločin u Trusini do sada je osuđena samo Rasema Handanović Zolja, a pred Sudom BiH vode se još tri odvojena postupka, protiv nekadašnjeg zapovjednika postrojbe “Zulfikar” Ališpage Zuke, njegova zamjenika Nihada Bojadžića, koji je vodio akciju u Trusini, i pripadnika te postrojbe Armije BiH Mensura Memića, Senada Hakalovića, Dževada Salčina i Nedžada Hodžića.

Polaganju cvijeća i misi su prisustovali pripadnici lokalnih, županijskih i entitetskih predstavnika vlasti, oružanih snaga i predstavnici političkih stranaka sa hrvatskim predznakom, na čelu sa članom Predsjedništva BiH, Draganom Čovićem.

 

M.B. (tropolje.info)

Continue Reading