Connect with us

Scena

Obilježena 48. godišnjice smrti križevačkoga župnika dr. Stjepana Kranjčića

U Križevcima je u nedjelju 10. travnja 2016. održana spomen-svečanost 48. godišnjice smrti križevačkoga župnika na glasu svetosti dr. Stjepana Kranjčića.

Misno je slavlje tim povodom predvodio salezijanac don Ivan Matijević, svjedok Kranjčićeva života. Koncelebrirali su predsjednik Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica i kapucinski provincijal fra Jure Šarčević, kanonik Prvostolnoga kaptola zagrebačkog mons. Lovro Cindori i župnik križevačke župe sv. Ane Stjepan Soviček. Za oltarom je bio i đakon Marijo Brezak, a glazbeni obol misnoj svečanosti dao je dječji župni zbor.

Uvodno je don Ivan Matijević ispripovijedao da su salezijanci u vrijeme Stjepana Kranjčića u Križevcima imali svoje sjemenište, da su usko surađivali s Kranjčićem, da su mu bili kapelani te da su sa župljanima 1968. i organizirali župnikov sprovod. U propovijedi je govorio o svojim doživljajima Stjepana Kranjčića jer je 1962. stigao u Križevce u salezijansko sjemenište. „Stjepan Kranjčić bio je čovjek koji je uistinu živio sa svojim narodom, neprestano je bio sa svojim vjernicima ili kao pješak ili na biciklu. Uvijek je bio u reverendi jer se u ono komunističko doba nije stidio što je svećenik. Ostao mi je u uspomeni kao plemenit i uzoran svećenik koji je okupljao svećenike iz križevačkoga kraja, i ostao uspravan, redovito pun ljubavi i dobrote“ – svjedočio je propovjednik sjetivši se i Kranjčićeve plemenitosti iz zapisa svojega salezijanskog brata Stanislava Belaja koje je objavljeno u knjizi „Sjećanja“: „Pisao je moj subrat Stanislav molbu jednoj salezijanskoj suradnici da mu pošalje novaca kako bi jednom našem siromašnom sjemeništarcu mogao kupiti cipele jer je bio gotovo bos. Slučajno je naišao Kranjčić i kad je za to čuo, odmah je iz lisnice izvadio novac za cipele i dao ga mojem subratu Stanislavu.“ Don Ivan Matijević je naglasio i kako je Stjepan Kranjčić sa svojim jako dobrim prijateljem, a kasnijim nadbiskupom i kardinalom Franjom Kuharićem, posjećivao kardinala Alojzija Stepinca u Krašiću. „Našli su se njih trojica, Stepinac, Kuharić i Kranjčić jer sveci se, znate, uvijek nađu, jer sveci izmjenjuju iskustva, sveci u sebi nose Boga i žele ga pokazivati drugima“ – istaknuo je propovjednik.

„Budite ponosni na svojega župnika Stjepana. Čuo sam više puta od kolega svećenika da nije samo Kranjčić bio sveti svećenik, već da je bilo i drugih svetih župnika. Istina, bilo je i drugih. Ali tko je kriv nama Hrvatima što svoje iznimne svećenike i redovnike nismo gurali naprijed. Tek smo u zadnje vrijeme dobili nekoliko proglašenih svetaca, to nam je kao za utjehu. Zato se molite da što prije započne proces za proglašenje blaženim Stjepana Kranjčića, utječite se Kranjčiću u nevoljama i bolestima jer Gospodin i danas želi činiti čuda preko svojih ljudi“ – zaključio je propovjednik Matijević.

Nakon mise glumac Dubravko Sidor u crkvi je premijerno izveo monodramu Stjepana Tomića „Oproštaj od Gospodina“ o posljednjim danima Kranjčićeva života. Monodrama je utemeljena na činjenicama iz Kranjčićeva života, a glumac Sidor adaptirao je tekst za scensku izvedbu te je utjelovio samoga Kranjčića. U glazbenom dijelu monodrame zapjevale su članice Vokalnog sastava „Allegro“.

Uoči misnoga slavlja i izvedbe monodrame u crkvi križevački su se vjernici, kao i vjernici iz Kranjčićeva rodnog Petrijanca, okupili na Kranjčićevu grobu na križevačkom gradskom groblju. Položili su vijence i izrekli molitvu za otvorenje procesa za proglašenje blaženim Stjepana Kranjčića. Zrinka i Danijela Zagorec pročitale su i dvije Kranjčićeve pjesme. Obred je predvodio župnik Soviček.

Svečanost Kranjčićeva spomena zajedno su organizirale Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ te križevačke župe sv. Ane i BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina.

M.M.

Continue Reading