Connect with us

Scena

Obilježena 43. obljetnica dolaska skupine Fenix

U organizaciji Hrvatskog katoličkog dobrotvornog društva, Kluba hrvatskih povratnika iz iseljeništva i Uzdanice obilježena je 43. obljetnica od dolaska i djelovanja skupine Fenix na prostor općine Prozor-Rama te 13 godina od kada se ovaj događaj obilježava pod nazivom „Hod u hrvatsku slobodu”.

U subotu, 20. lipnja, središnja komemoracija za poginule i ubijene pripadnike te suradnike ove skupine, upriličena je na planini Raduši, kod spomen obilježja na lokalitetu Grebovi. Na početku komemorativnog skupa nazočnima se u svojstvu moderatora obratio Šimun Novaković, dopredsjednik ogranka HKDD-a Prozor.

Riječi dobrodošlice, pozdrava, podsjećanja, poticaja i zahvale osim dugogodišnjeg predsjednika HKKD-a don Ante Jelića, okupljenima su izrekli još i Ivan Butković u ime Kluba hrvatskih povratnika i Mato Kolakušić iz Australije.

U nastavku komemorativnog skupa, uslijedila je molitva koju je predvodio župnik župe Prozor, vlč. Stipo Knežević.
Program komemoracije završio je paljenjem svijeća ispred spomen obilježja. Zajedno sa članovima rodbine pripadnika skupine Fenix, njihovih prijatelja, suradnika i poznanika, ovome događaju nazočili su i predstavnici Počasnog bleiburškog voda.

U Ramskoj kući na planini Makljenu u poslijepodnevnim satima upriličeno je i predstavljanje knjige Krunoslav Stjepan Draganović – svećenik, povjesničar i rodoljub.

Spomenutu knjigu odnosno Zbornik radova s međunarodnog znanstvenog simpozija o Krunoslavu Stjepanu Draganoviću povodom 110. obljetnice njegova rođenja i 30. obljetnice smrti, održanog na KBF-u u Sarajevu 2013. godine, nazočnima su predstavili don Anto Jelić i Šimun Novaković.

U poslijepodnevnim satima većina nazočnih posjetili su spomen obilježja Vejsilu Keškiću u Rumbocima te Iliji Lovriću u Dragnju, kod sela Rumboci.

 

M.J.

Continue Reading