Connect with us

Svijet

Obama priznao da su ga više puta zamijenili za konobara

Barack i Michelle Obama ispričali su časopisu People vlastita iskustva koja govore da su predrasude prema crnačkoj populaciji još snažne u Sjedinjenim Državama pa je i sam predsjednik bio zamijenjen za čuvara parkirališta ili konobara.

Prvoj se dami u trgovini (trgovačkog centra) Target obratila bjelkinja zamolbom da joj dohvati neki artikl s police.

Takvi su incidenti “dio svakodnevnog života crnačke populacije”, rekla je Michelle Obama.

“Nema crnog čovjeka mojih godina koji po izlasku iz restorana nije doživio da mu netko pruži ključeve i zatraži da mu doveze njegov automobil”, objasnio je Obama te istaknuo da je to i sam doživio.

Pogreška je u Obaminu slučaju bila očita jer je predsjednik nosio elegantan smoking, ali to nije spriječilo bijelca da ga “zamoli da mu donese kavu”, dodala je Michelle Obama.

Nakon nekoliko ubojstava nenaoružanih crnaca koje su ubili bijeli policajci, ali neće biti sudski progonjeni, Amerika se digla na noge prosvjedima tražeći izmjenu zakona o policiji.

“Te male iritacije ili ponižavajuća iskustva sitnica su u odnosu na ono što je pretrpjela prethodna generacija”, rekao je Obama.

“Jedno je ako pomisle da sam poslužitelj na svečanoj večeri, a sasvim je drugo ako mog sina proglase lopovom i stave mu lisice ili učine nešto gore zato što on hoda ulicom odjeven u odjeću današnjih mladih”, rekao je Obama.

Predsjednički par objašnjava svojim kćerima od malih nogu “da se povijest ne razvija brzinom kojom bismo mi željeli, da su još prisutni tragovi ropstva” i da je zakon rasne segregacije ukinut 1964., rekao je Obama i dodao: “Čak i ako su stvari danas mnogo bolje, predrasude još postoje”.

neznase.ba

Continue Reading