Connect with us

Ekonomija

NO HT Mostar predložio Vilima Primorca za generalnog direktora

Kriza u federalnoj Vladi dodatno je produbljena nakon što se jučer ministri iz HDZ-a BiH nisu pojavili na sjednici, jer je federalni premijer Fadil Novalić (SDA) s dnevnog reda sjednice skinuo odluke o razrješenjima i imenovanjima uprava u nekoliko javnih poduzeća.

Navodno je među koalicijskim partnerima u Federaciji (HDZ-SDA-DF) postojao dogovor da se sporna uredba koja se tiče izbora uprava u javnim poduzećima, na kojoj je inzistirao HDZ BiH, a kojoj se protivio DF, stavi po strani, ali da odmah počne sa smjenama u poduzećima čijim upravama je istekao mandat i u poduzećima koja posluju s gubitcima.

HDZ je tražio da prve na listi budu uprave HT-a Mostar, Aluminija, Elektroprivrede HZHB, no Novalić je nekoliko sati prije početka jučerašnje sjednice, po riječima HDZ-ovih ministara, ovaj dogovor odlučio prekršiti i skinuti dogovorena imenovanja s dnevnog reda.

Ovo je za HDZ bilo neprihvatljivo, kazao je dnevnom listu ministar prometa i veza FBiH Denis Lasić (HDZ BiH). Lasić potvrđuje kako je postojao dogovor da se izvrše smjene u svim poduzećima u kojima je istekao mandat upravama i u onima koja posluju s gubitcima, ali kako je u zadnji tren sve skinuto s dnevnog reda.

Kada je u pitanju Lasićev resor, on je za Dnevni list kazao kako je u poduzećima koji su pod njegovom ingerencijom procedura završena ili je pri kraju. Kada je u pitanju HT Mostar, Lasić kaže kako je smjena trenutačne uprave na čijem čelu je u v. d. mandatu Stipe Prlić bila predložena za jučerašnju sjednicu, ali kako je Novalić skinuo jer još uvijek nije završena procedura u BH Telecomu.

U HT-u procedura je okončana, a Nadzorni odbor poduzeća, prema Lasićevim riječima, poslao je u ministarstvo prijedlog da Vilim Primorac bude imenovan za novog direktora.

Kada je u pitanju BH Telekom, još nije završena kompletna procedura, ali Lasić kaže kako je situacija kada je u pitanju prvi čovjek te tvrtke jasna. I u idućem razdoblju direktor bi trebao ostati Mirsad Zaimović koji je trenutno u v.d. mandatu.

– Svi stavljaju i skidaju s dnevnog reda sve što im padne na pamet. Ne može se raditi tako. Ovo vrijeđa dignitet svih nas. Bilo je dogovoreno da se ne ide s izglasavanjem uredbe već da će se staviti sva problematična imenovanja na dnevni red. Sada ispada da ništa nije dogovoreno i sada ćemo mi definitivno inzistirati na usvajanju uredbe kako nam se ovo više ne bi događalo, kaže Lasić. On pojašnjava kako nije normalno da se u mandatu drže ljudi koji su napravili ogromnu štetu za poduzeća i državu./HMS/

Continue Reading