Connect with us

Priopćenja

NEVJEROVATNO OTKRIĆE

Kubanski znanstvenici proizveli su cijepivo protiv raka pluća koje bi Amerikanci rado uvezli, objavio je prije nekoliko sati utjecajni Wired. Unatoč 55-godišnjem embargu, američki institut Roswell Park i kubanski centar za molekularnu imunologiju blizu su dogovora da se cjepivo Cimavax počne klinički ispitivati u Americi

Za to se, citiraju mnogi svjetski mediji, tijekom prošlomjesečnog posjeta Havani založio i Andrew Cuomo, guverner države New York. No, kako je vrlo napredan lijek uopće proizveden u zemlji s prosječnom mjesečnom plaćom od oko 50KM?
Ozbiljna ulaganja u medicinu

 

Unatoč jezivoj ekonomiji, Fidel i Raul Castro desetljećima su ulagali ozbiljan novac u medicinska istraživanja, osobito u preventivu. Danas je na Kubi prosječni očekivani životni vijek 78,3 godina, kao u najrazvijenijim zemljama.

Svejedno, rak pluća ozbiljan je problem i ujedno četvrti uzrok smrti u zemlji. Na cjepivu Cimavax tamošnji imunolozi radili su 25 godina, a 2011. ministarstvo zdravlja odobrilo ga je i uvrstilo na popis besplatnih lijekova. Jedna doza, pritom, državu košta manje od 2 KM.

Ipak nije konačno rješenje za rak

Cimavax, o kojem su posljednjih godina pisali i neki regionalni mediji, u ovom obliku ipak nije konačno rješenje za karcinom pluća. Kao prvo, nije cjepivo u klasičnom smislu, budući da se ne daje preventivno. To je biološka terapija namijenjena pacijentima u visokoj fazi bolesti.

Ne napada stanice raka direktno nego zaustavlja njihovu diobu. Istraživanja provedena na Kubi prije nekoliko godina pokazala su da pacijenti koji prime Cimavax požive četiri do šest mjeseci dulje od necijepljenih. No konačni je cilj dovesti karcinom u stanje mirovanja. Odnosno, “pretvoriti ga iz terminalne u kroničnu bolest s kojom pacijent može živjeti”, izjavila je kubanska imunologinja Gisela Gonzales. tropolje.info

Continue Reading