Connect with us

BiH

Nema odlučivanja u institucijama BiH dok se ne riješi pitanje nametnutog zakona

Lideri političkih stranaka iz Republike Srpske zaključili su da srpski predstavnici u institucijama BIH, odnosno Predsjedništvu, Vijeću ministara i Parlamentu BIH ne odlučuju.

Praktično to znači da se srpski predstavnici neće povući iz institucija, ali da neće sudjelovati u radu i donositi odluke dok se ne riješi pitanje nametnutog zakona o zabrani negiranja genocida u BiH, prenose Nezavisne novine.

Jedan od zaključaka sastanka je da će u proceduru biti upućene izmjene dva zakona.

Također, dogovoreno je da se na sjednici NS RS koja će biti u petak nađu izmjene dva zakona te da će ta sjednica biti zatvorena za javnost.

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, nakon sastanka lidera parlamentarnih političkih stranaka iz Republike Srpske rekao je da ne postoje uvjeti za rad srpskih predstavnika u institucijama BiH.

“Ne povlači se nitko ali nema uvjeta za rad u Vijeću ministara, Predsjedništvu BiH i Parlamentarnoj skupštini BiH”, rekao je Čubrilović.

Branislav Borenović, lider PDP-a, rekao je da to znači da neće biti donošene odluke u tim institucijama do daljeg, odnosno dok se ne riješi pitanje nametnutog zakona.

Mirko Šarović, predsjednik SDS-a, rekao je da su svi suglasni da se više nikada neće prihvatiti bilo koja odluka visokog predstavnika.

Milorad Dodik, lider SNSD-a, rekao je da se odluka Inzka odbacuje kao ništavna i da srpski predstavnici u institucijama BIH neće sudjelovati u odlučivanju.

Nenad Stevandić, lider Ujedinjene Srpske rekao je da će Srpska ustrajati na odlukama koje su donijeli lideri političkih stranaka.

Nakon održanog sastanka predsjednika parlamentarnih stranaka u Srpskoj doneseno je nekoliko zaključaka:

-Politički predstavnici iz RS odbacuju nametnute odluke visokog predstavnika i smatraju ga neprihvatljivim i ništavnim.
-Smatramo da ne postoje uvjeti za rad srpskih predstavnika u institucijama BiH – Predsjedništvu BiH, Parlamentarnoj skupštini i Vijeću ministara.
-Odbacuje se svako nametanje na razini BiH i ne postoji legalni visoki predstavnik jer nije izabran u skladu s procedurama i odbacuje se suradnja s njim.
-Na sastanku je bilo riječi i o drugim aktivnostima koje će biti u narednom periodu
-Preko zastupničkih klubova bit će upućena dva zakona vezana za ovu tematiku, a riječ je o kaznenim zakonima

/HMS/

Continue Reading