Connect with us

Kultura

Nema dijeljenja ministarstva na sektore za HVO i Armiju BiH

”Dok sam ja ministar, neće biti dviju uprava u Ministarstvu”, rekao je Sejo Bukvarević, ministar za pitanja branitelja FBiH u intervjuu za OsloboÄ‘enje.

Bukvarević kaže kako je na sastancima koje smo koje je imao u Sarajevu i Mostaru s predstavnicima oko 50 udruženja i udruga jasno rekao kako se ne slažem s tim da se Ministarstvo branitelja podjeli na uprave za branitelje i borce.

”To pitanje treba ostaviti po strani. Cilj mi je, koliko god je to moguće, politiku istjerati iz Ministarstva za braniteljska pitanja FBiH. Moji pomoćnici i ja radit ćemo u skladu sa zakonom i za sve pripadnike braniteljskih populacija. Moguće je da predstavnici udruga svoj zahtjev preformuliraju jer očekuju da u ovom ministarstvu imaju neke ljude na koje se mogu konektirati. Rekao sam da se konektiraju na mene i moje pomoćnike”, rekao je federalni ministar branitelja.

Dodao je kako će se kontrola korisnika prava iz braniteljsko-invalidske zaštite nastaviti i u Hercegovini, a zauzvrat slijedi isplata osobnih i obiteljskih invalidnina za korisnike iz spomenutih općina.

Vraćeni su oduzeti pečati uredima za pitanja vojnih evidencija ovih općina, kaže Bukvarević dodajući kako je za njihove invalidnine rezervirano oko 7.000.000 KM.

Govoreći o zahtjevu oko 200 časnika HOS-a za povoljnu starosnu mirovinu, Bukvarević je rekao kako je dao nalog da se sve ispita, da se pripremi stav za kolegij ministra, ”jer tu ima mnogo otvorenih pravnih i proceduralnih pitanja”.

”Iz Tuzle sam i na popisu sam pročitao imena nekih ljudi za koje nikada nisam čuo da su bili u Tuzli! Zato ćemo napraviti malu reviziju tog popis”, rekao je Bukvarević sarajevskim novinama.

Podsjećamo, ”podjela” ministarstva na odjele za HVO i Armiju BiH predložena je iz HDZ-a BiH, kao odgovor braniteljima na negodovanja zbog nepreuzimanja tog resora u novoj vladi Federacije BiH.

Najglasnija je bila Udruga organizatora otpora HVO u BiH, koja je negodovala tvrdeći da su pogažena obećanja i da je umjesto ovog resora uzeto neustavno ministarstvo kulture i sporta. Iz HDZ-a BiH je odgovoreno kako će se tražiti poništavanje revizije branitelja. Potom je iz Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO-a HZ HB najavljen pritisak na novu federalnu Vladu da se m inistarstvo podijeli na dva sektora.

HDZ-ovi koalicijski partneri rekli su pak kako u pregovorima o formiranju vlasti nije bilo govora o dijeljenju ministarstva. Tako je član Predsjedništva BiH i dopredsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je u kako o podjeli Ministarstva za boračka pitanja Federacije BiH nije bilo govora te da je u pregovorima o formiranju vlasti bilo riječi o eventualnom spajanju ministarstava kulture i obrazovanja s obzirom na raniju odluku Ustavnog suda Federacije BiH, ali se odustalo od te ideje.

Iz Demokratske fronte na ove istupe poručili su kako neće dobiti podršku te kako je riječ o početku uvođenja trećeg entiteta, a analitičari kažu kako će ovo, nakon nadzora nad javnim poduzećima, biti još jedan kamen spoticanja za novu vlast u Federaciji BiH.tropolje.info

Continue Reading