Connect with us

Kultura

Hrvatska javnost mora znati istinu o Domovinskom ratu

U Borovu nedaleko od Vukovara obilježava se 24. obljetnica ubojstva dvanaestorice pripadnika vinkovačke specijalne policije ubijenih i masakriranih na današnji dan 2. svibnja 1991. godine u središtu toga mjesta.
Nakon nekoliko godina u kojima su braniteljske udruge počast ubijenim policajcima u Borovu odavale pola sata nakon predstavnika državne vlasti, ova je obljetnica obilježena zajedničkim protokolom. Među članovima brojnih izaslanstava bila je i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

„Ne možemo imati različito tumačenje o činjenicama koje su svima poznate i o kojima su stručni sud rekli i znanstvenici, ali i međunarodna zajednica kroz presude svojih tribunala”, poručila je predsjednica Grabar-Kitarović istaknuvši kako hrvatska javnost, svi njezini građani, a posebice mladi u školama moraju znati istinu o Domovinskom ratu.

„Iako je Domovinski rat dio povijesti, on je za nas izuzetno važan jer je odredio našu sadašnjost, ali i budućnost samostalne i suverene Hrvatske, punopravne članice Europske unije i NATO-a”, kazala je predsjednica Grabar Kitarović.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić poručio je srbijanskim vlastima da omogućavanjem suđenja krivcima za ubojstvo policajaca u Borovu imaju priliku dokazati svoj europski put. „I to je jedino ispravno što mogu napraviti”, ustvrdio je Ostojić. Dok je govorio, nazočni članovi Stožera za obranu Vukovara, okrenuli su mu leđa.

Izaslanik predsjednika Sabora Damir Tomić istaknuo je kako je pogibija policajaca u Borovu nagovijestila da će bitka za samostalnost i slobodu Hrvatske biti teška i krvava. „Njihova hrabrost i žrtva postali su poticaj mnogim mladim ljudima”, poručio je.

Govorio je i predsjednik vinkovačke Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata „Krpelj” Stevo Culej. „Mi koji smo tu, zajedno s predsjednicom, potrudit ćemo se da se prekine praksa razjedinjavanja hrvatskog naroda po političkim, ideološkim ili stranačkim podjelama”, poručio je Culej rekavši kako hrvatski branitelji nisu sljedbenici niti fašista niti antifašista već su izrasli iz stvaranja hrvatske države i Domovinskog rata kao i žrtve koje su pale za hrvatsku slobodu.

Policajci Stjepan Bošnjak (1955.), Antun Grbavac (1961.), Josip Culej (1966.), Mladen Šarić (1965.), Zdenko Perica (1965.), Zoran Grašić (1969.), Ivica Vučić (1961.), Luka Crnković (1970.), Marinko Petrušić (1966.), Janko Čović (1965.), Željko Hrala (1968.) i Mladen Čatić (1971.) ubijenu su iz zasjede 2. svibnja u Borovu, nakon što su u noći s 1. na 2. svibnja 1991. godine dvojicu njihovih kolega, tijekom redovite ophodnje, u Borovu zarobili pripadnici srpskih paravojnih postrojbi. U napadu je ranjeno 23 policajaca.

U vinkovačkoj Župnoj crkvi sv. Euzebija i Poliona služena je misa zadušnica nakon koje su na stadionu HNK „Cibalia” započele atletske utrke u okviru Memorijala dvanaest redarstvenika u sklopu kojega se održava niz sportskih natjecanja.

M.M.

Continue Reading