Connect with us

Kultura

Ne izmjeni li se Izborni zakon upitno će biti održavanje izbora 2018.

Izmjene izbornog zakona u Bosni i Hercegovini su nužnost i obveza svih nas jer smo se svi obvezali na poštivanje odluka kako europskog suda tako i Ustavnog suda BiH i FBiH a te izmjene nesmiju nikako ići na štetu jednog od konstitutivnih naroda, hrvatskog, prema kojemu je po Ustavu i Izbornom zakonu napravljena nepravda na način da nam predstavnici drugog naroda biraju predstavnike u tijela vlasti, izjvila je zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i zamjenica predsjednika HDZ BiH Borjana Krišto.

Ona je u intervju Hrvatskom Medijskom Servisu upozorila kako je upitno održavanje izbora 2018. ne dođe li do izmjena izbornog zakona BiH.

-U slučaju da ne dođe do izmjena izbornog zakona moguće je dovesti u pitanje održavanje izbora 2018. godine, kazala je Krišto za HMS.

Upitana hoće li podnošenje zahtijev za revizijom presude protiv Srbije, zaustaviti reforme i europski put BiH i dobivanje kandidatskog statusa do kraja godine, Krišto je kazala kako je politička situacija u Bosni i Hercegovini kao i funkcioniranje vlasti dosta složeno i bez podnošenja zahtjeva za revizijom presude protiv Srbije.

Jednostarni potezi nisu dobri

-Povlačenje bilo kakvih poteza u BiH bez konsenzusa u odlučivanju nije dobro za odnose u BiH niti za njen europski put pa i njeno funkcioniranje, ocjenila je Krišto, te dodala kako će HDZ BiH preko svojih političkih predstavnika u institucijama vlasti učiniti sve da ne dolazi do zastoja na reformskom putu kako bi se ispunile obveze i BiH u konačnici dobila kandidatski status za članstvo u EU.

Pojasnila je kako HDZ BiH nije bio protiv ali ni za podnošenje zahtijeva za reviziju presude protiv Srbije pred Međunarodnim tribunalom u Haagu.

– HDZ BiH želi i bori se da se odluke donose konsenzusom, kroz institucije i tijela vlasti bez obzira o čemu ili o komu se radilo, precizirala je.

Upitana misli li da je podnošenje zahtijeva za reviziju presude protiv Srbije smišljen potez skretanja pozornosti i pribavljanja alibija za prolongiranje izmjena izbornog zakona, kako bi se omogućilo da Hrvati nakon izbora 2018. budu ponovo majorizirani, Krišto je kazala kako ima dojam da se u medijima stalno plasiraju teme koje BiH udaljavaju od stvarnih potreba, među kojima je i izmjena izbornog zakona.

U medije se plasiraju teme koje nas udaljavaju od potreba BiH

-Ono što mogu reći iz dosadašnjih razgovora je da od drugih političkih predstavnika, izuzev deklarativnog stava, nije baš ostavljen dojam da se želi nešto konkretno napraviti i promjeniti. A vezano za to radi li se o nekakvom smišljenom scenariju i taktiziranju, reći ću samo da se konstantno nameću i u medijski prostor plasiraju neke teme koje nas udaljavaju od suštine i sadržaja potreba u BiH, rekla je Krišto.

Naglasila je kako HDZ BiH čini sve da kroz razgovore prvenstveno izgradi povjerenje u Bosni i Hercegovini koje je, po njezinom mišljenju, nužnost i pretpostavka daljnjeg funkcioniranja BiH i njezine opstojnosti.

-Smatram da trebamo kroz dijalog i kompromis svih odgovornih političkih predstavnika u Bosni i Hercegovini, koji imaju legitimitet u ime naroda kojega predstavljaju, doći do rješenja koja su neophodna za izgradnju demokratske, politički i pravno sigurne, prosperitetne države tri ustavno jednakopravna naroda Hrvata, Bošnjaka i Srba te svih građana koji u njoj žive, zaključila je u Krišto./HMS/

Continue Reading