Connect with us

BiH u EU

Naša želja, naš prioritet i naša preferencija – Željana Zovko ponovno u EU Parlamentu

Naša želja, naš prioritet i naša preferencija – Željana Zovko ponovno u EU Parlamentu

Zašto izići na izbore za EU Parlament?

Iako vas mnogi uvjeravaju da je na dan izbora za EU Parlament najbolje ostati doma, razmislite, pročitajte, pa sami donesite zaključak. Ako vam je lakše zaključivati usporedbom s drugima, pogledajte, posebice vi mladi, kampanju primjerice Dejana Jovića, s liste Milorada Pupovca i SNS-a, na društvenim mrežama. Naime, da bi Jović postao ‘prvi Srbin u Bruxellesu’ neophodni su i glasovi ljudi koji danas žive u Srbiji, a imaju hrvatsku putovnicu. Zato se ovaj  bivši savjetnik bivšeg predsjednika Josipovića  obraća svim Srbima s hrvatskim državljanstvom, nastojeći prije svega, doslovce  mobilizirati tisuće takvih u današnjoj Srbiji. Dok je bio Josipovićev savjetnik pokušavao se prikazati i lojalnim hrvatskim građaninom, ako ne i Hrvatom. Danas, ne skrivajući mržnju prema svemu hrvatskom, na svom twitter računu piše pola latinicom, pola ćirilicom: – Mi ne možemo i nećemo odustati od ćirilice, zato što bismo time danas, u 2019. pomogli onima koji žele provesti u djelo Zakonsku odredbu o zabrani ćirilice od 25. 4. 1941. Ћирилица није, за нас у Хрватској, само питање идентитета Срба, него и поштовања према жртвама фашизма.

Ode Dejan, ničim izazvan u 41., u šumu, odakle izgleda nikada mentalno nije ni izišao.

Možda Deajna i uspije, jer možda i nije nedostižna količina glasova koja bi mu omogućila biti predstavnikom Srba i Srbije u EU Parlamentu, puno prije nego Srbija stigne i do predvorja EU. Zanimljivo je da se njegov mentor Milorad Pupovac, iako dio sadašnje vlasti u RH, ovaj put odrekao koalicije s HDZ-om i odlučio sam izići na izbore za EU Parlament, dajući svima do znanja da on nije predstavnik srpske manjine u RH, da ne spominjemo ostale manjine koje na putu za EU Parlament ne spominje nitko drugi, nego nastupa isključivo kao budući zastupnik Srbije i njenih interesa u EU. I to koje Srbije. Iste one miloševićevske koja bi ovaj put „traktorima“ krenula put Zagreba i Brisela. Ali, eto im tamo. Neka oni rade što hoće za svoj „nebeski narod“, a mi, Hrvati iz BiH, se radije zapitajmo što sami za sebe možemo učiniti.

Možemo izići i na ove izbore za EU Parlament.

Istina je, na taj način omogućujemo nekomu izvrsnu plaću i prilično lagodnu političku poziciju, na što ne možemo utjecati ma koliko se upinjali. Takva su primanja u EU. Međutim, kada je već tako, kada smo u mogućnosti da sa svojih nekoliko desetaka tisuća glasova u veleposlanstvu u Sarajevu, konzulatima u Mostaru, Banja Luci, Livnu, Tuzli, (REGISTRIRAJTE se za izbore do 15. Svibnja – ako već nsite!!!) odlučimo tko će nas predstavljati, onda si dajmo truda, iziđimo na ove izbore i sami odlučimo tko će nas predstavljati u Briselu i Strasburu.

Što ili tko nam se uopće nudi?

Lista hrvatskih suverenista, na kojoj se uz Ružu Tomašević, nalaze: Ladislav Ilčić, Ante Žoni Maksan, Željko Sačić, Pero Kovačević, Bernardica Juretić Rožman, Jure Vujić, Kristina Gogić, Tomislav Sulić, Ivana Pavlić, Predrag Peđa Mišić i Hrvoje Zekanović, uz dužno poštovanje svima s liste, ne nudi nikoga, uključujući i Ružu, tko uopće razumije tešku ali i složenu poziciju Hrvata u BiH, niti se tko od njih dokazao kroz svoj dosadašnji politički rad kao poznavatelj složenih mehanizama upravljanja u Federaciji BiH i BiH. Neki od njih, nažalost, ni danas ne razlikuju enetitet – Federaciju BiH od države BiH, da ne govorimo o tomu da bi netko od njih znao suvislo, argumentirano i dokumentirano lobirati za bolju poziciju kakvu Hrvati u BiH, kao najstariji, konstitutivan narod, bez dvojbe, zaslužuju. Uz iznimku generala Željka Glasnovića, slična je stvar i s listom Neovisnih za Hrvatsku, na kojoj su i Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović, iz čijih stavova bi se moglo zaključiti da bi njegovim izborom u EU Parlamentu i Bošnjaci iz RH i BiH dobili svoga zagovaratelja, bar u jednakoj mjeri koliko i Srbi iz RH, BiH i Srbije, u Dejanu Joviću. Neka nam oproste Neovisni, ali nama Hrvatima iz BiH, Hasan nije jasan!

Ostaje nam lista HDZ-a na kojoj se na visokoj četvrtoj poziciji nalazi naša Željana Zovko, koju je predsjednik HDZ-a, Andrej Plenković postavio na listu tako visoko zbog njezina bogatog diplomatskog iskustva, kao i zbog njezine  izuzetne aktivnosti tijekom prošle 4 godine, kada je Zovko u EU Parlamentu mijenjala Davora Ivu Stiera. Prije toga, bila je veleposlanica BiH u Parizu i Madridu, savjetnica za vanjsku politiku hrvatskog člana Predsjedništva BiH te predsjedatelja Vijeća ministara, stalna predstavnica BiH pri UNESCO-u, a među najzaslužnijima je i za to što je povijesni Stari most iz njezina rodnoga grada upisan na listu svjetske baštine te organizacije. Bila je aktivna članica više važnih parlamentarnih odbora i pododbora, često je nastupala i iznosila jasne stavove, navlastito kada je bilo riječi o pravima Hrvata u BiH. Upravo zbog jasnoće u nastupima i beskompromisne borbe za prava Hrvata u BiH, Željani šalju prijeteće mailove bolesni mrzitelji svega hrvatskoga. Upravo zbog čvrstih stavova u obrani svojih sunarodnjaka u BiH, nametnuti član Predsjedništva Komšić, Željanu optužuje za šovinizam. Iako policija još nije dovršila istragu, mogli bismo se kladiti da prijetnje zastupnici Zovko dolaze upravo iz kruga Komšićevih simpatizera.

Zapravo bi trebali biti sretni i građani i političari iz druga dva naroda u BiH što imaju zastupnicu u EU Parlamentu, u što su se mogli uvjeriti i kroz njezin prvi mandat, kada je zastupnica Zovko pozvala i ugostila u EU Parlamentu brojne novinare, umjetnike, sportaše i mlade iz BiH. Svi su se mogli uvjeriti da Zovko nije odbila pomoć nikomu iz BiH, bez obzira na stranačku i nacionalnu pripadnost.

Zato, ne dopustite da netko drugi glasuje umjesto Vas na predstojećim izborima za EU Parlament, nego se potrudite naći načina kako se registrirati za izbore i kako stići do svoga biračkog mjesta. Ne morate se slagati s kompletnom politikom i načinom vladanja jednog i drugog HDZ-a, ali bolje, aktivnije, ustrajnije i dosljednije zastupnice od Željane ZOVKO, teško ćete pronaći.

(analitički tim bpz-a) Voditelj Analitičkog Tima bpz.ba Mladen LJubić-

Continue Reading