Connect with us

Uncategorized

NARUŠEN KREDIBILITET MEĐUNARODNOG PRAVA

‘HRVATSKA NE SMIJE NASTAVITI OVU ARBITRAŽU!’ Škare-Ožbolt poručila: ‘Ovo je puno više od političkog skandala!’
Autor: J. JakšićSrijeda, 22. Srpanj 2015. u 16:17
”Ovo se ne smije dogaÄ‘ati, ljudi koji sjede u ovakvim tijelima predstavljaju moralne stupove i branitelje prava, njihov kredibilitet je trajno naruÅ¡en, to je nedopustivo’, poručila je bivÅ¡a ministrica pravosuÄ‘a.

Ako je vjerovati transkriptima koji su osvanuli u medijima, krajem godine Hrvatskoj prijeti mogućnost gubitka državnog teritorija. Reakcije pristižu za svih strana, a poruka je ovoga puta jedinstvena: ”Hrvatska više ne može biti dio jednog takvog arbitražnog sporazuma!”

“Ako bi bilo što od tih navoda bilo istinito, to bi bilo apsolutno šokantno i drastično bi mijenjalo situaciju u vezi s tim postupkom“, rekla je ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić na izvanrednoj konferenciji za novinare, a sve reakcije struke, ali i one političke ovaj put idu u istom smjeru. O ozbiljnosti situacije progovorila je i bivša ministra vanjski poslova, Vesna Škare-Ožbolt.

”Ovaj Arbitražni sud više nema kredibilitet za odlučivanje o ovom slučaju, oni predstavljaju najviše moralne instance u ovom području, a pokazali su kako rade svakako, samo ne tako, ovo je skandal na međunarodnoj razini i velika sramota za međunarodno pravosuđe”, kazala nam je bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt koja dodaje kako u ovom trenutku nije sigurna može li Republika Hrvatske, s pravnog aspekta, u ovom trenutku prekinuti sporazum.

”Treba se vidjeti uvjete pod kojima smo potpisali arbitražu, ali jasno je kako ovaj sporazum, ako se utvrdi točnost transkripta, više nema elemenata kojih bi se Hrvatska mogla držati, ponavljam izgubljen je kredibilitet ovoga Suda i ovaj postupak se tamo više ne može i ne smije voditi”, nastavlja Ožbolt i dodaje kako se od moralnih ljudi, kakvim se članovi Suda predstavljaju, ovako nešto ne očekuje.

”Ovo nije samo politički skandal, ovo je skandal međunarodno-pravnog karaktera. Potrebno je izaći pred novo Vijeće ili prekinuti arbitražu”, zaključuje bivša ministrica.

TROPOLJE.INFO

Continue Reading