Connect with us

Scena

Nacrt konačnog sporazuma između Kosova i Srbije procurio u javnost

Nacrt konačnog sporazuma između Kosova i Srbije je procurio u javnost. Temeljem ovog sporazuma, koji je objavljen u društvenim mrežama na Kosovu, Mitrovica dobiva status slobodnog grada, dok rudarski kompleks Trepča, za koji se procjenjuje da ima oko 500 milijardi eura prirodnih resursa, dobiva poseban status.

Trepča će do stvaranja zajedničkog američko-francusko-kineskog konzorcija koji će eksploatirati rudnik u razdoblju od 99 godina. 15 posto profita će ići u Mitrovicu, 35% će otići u Srbiju, a 50% će otići u kosovski proračun, piše IBNA.

Općina Preševo, koja se nalazi na jugu Srbije, u potpunosti će pripasti Kosovu. Općina Bujanovac dobiva status posebnog distrikta. Prema nacrtu sporazuma, ovaj grad će imati Vijeće od tri člana i skupštinu od 30 članova. Proračun ovog grada financirat će Srbija, Kosovo i EU. Grad također dobiva status bescarinske zone.

Vojna baza “JUG” u Cepotinu postaje američka vojna baza, no ona će biti mješovita. Ova baza će imati 1.700 vojnika, od kojih 50 posto Srba i 50 posto Albanaca, s civilnim nadzorom i savjetodavnim statusom. Koridor 10 će biti zaštićen od strane NATO-a na razdoblje do 15 godina, dok će se sve strane moći slobodno kretati u njemu.

75 posto elektroenergetske mreže će pripasti Kosovu, a 25 posto će pripasti Srbiji zbog interkonekcije. Energetskim sektorom će upravljati SAD, Austrija i Njemačka.

>>Doris Pack: Ne može se napraviti „velika Srbija”, a da nemate i „veliku Albaniju”!

Pećka patrijarhija i srpske crkve na Kosovu će dobiti ekstrateritorijalni status na Kosovu.

Očekuje se da će ovaj sporazum garantirati Vijeće sigurnosti UN-a, EU i NATO.

Očekuje se da će sporazum biti završen do 15. svibnja 2019. godine, a također se očekuje da će konačni sporazum biti potpisan između 28. lipnja do 13. srpnja 2019. godine. Do listopada 2019. parlamenti obje zemlje bi trebale ratificiratii sporazum i izmjeniti ustave. Potpuna implementacija ovog sporazuma počinje 1. studenog 2019. godine.

>>SAD pojačava pritisak na premijera Kosova Ramusha Haradinaja

Ovaj dokument nisu komentirale vlasti u Prištini. Jedini koji je reagirao bio je lider Partije samoopredjellenja, Albin Kurti, koji je napao predsjednika Hashima Thacija i njegov plan.

 

M.M.

Continue Reading