Connect with us

Kultura

Mostar: Valentin Ćorić predstavio knjigu “In vino libertas”

Mostar: Valentin Ćorić predstavio knjigu “In vino libertas”

Valentin Ćorić predstavio je u petak večer u Mostaru ”In vino libertas, Autobiografski zapisi iz Haaga”.

Ovo je teška knjiga koja se bavi tragičnom pozicijom Hrvata koji su okrivljeni nevini. S druge strane to je holivudski sadržaj o proizvodnji velike količine vina u uvjetima gdje su stražari svi naoružani rukavicama, ponašaju se kao da su u nekoj zaraznoj klimi. Tu Valentin Ćorić proizvodi vino, koje nije vino – nego simbol slobode, rekao je Slobodan Prosperov Novak, hrvatski povjesničar književnosti.

Uoči predstavljanja u Kosači Prosperov Novak je kazao, kako je ”ova knjiga progutala proizvodnju hrvatske književnosti u prošloj i ovoj godini, to je nedvojbeno.”

To što se neki prave da ona nije izašla, da ne postoji – to je njihov problem, dodao je ovaj povjesničar književnosti.

Knjiga u Mostaru predstavljena je u organizaciji Naklade Pavičić, a uredio ju je ugledni hrvatski izdavač Josip Pavičić, dugogodišnji novinar i pisac brojnih knjiga. Dakle, knjiga je iz samog središta hrvatske književnosti, rekao je Slobodan Prosperov Novak.

Istaknuo je i da se radi o ”velikoj knjizi”. Samo što mi imamo kritiku koja je takva da to ne želi percipirati, kao da pored njih prođe slon a oni ga ne vide, istaknuo je Prosperov Novak.

Autor knjige Valentin Ćorić kratko je kazao da knjiga govori o njegovom boravku u Haagu, o suživotu sa zatvorenicima.

Knjiga također govori o razdoblju moje mladosti, o srednjoškolskoj dobi, zatim studentskim godinama. Govori o temama koje su bile među nama zatvorenicima, tamo smo razgovarali o sportu, o svemu što se događalo u ratu u Jugoslaviji, ali glavna tema knjige je proizvodnja vina u zatvoru i tome je posvećeno najviše pozornosti. Mislim da će biti zanimljivo za one koji budu to čitali, naveo je Ćorić, piše Bljesak.info.

Valentin Ćorić odslužio kaznu

(www.jabuka.tv)

Continue Reading