Connect with us

Sinovi povijesti

MOSTAR: Tisuće vjernika na križnom putu do brda Hum

Vjernici u Mostaru danas su tradicionalno sudjelovali u velikom križnom putu uz četrnaest postaja na brdu Hum. Križni put na kojem je sudjelovalo više tisuća katoličkih vjernika iz hercegovačkih župa, ponajviše iz gradskih i prigradskih župa grada Mostara predvodili su mostarski svećenici, a svoju poruku, kao i svake godine, uputio je mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić, piše Pogled.ba.

Križni put je pobožnost na spomen Isusove muke, od trenutka kada Isusa osuđuju na smrt do polaganja Isusova tijela u grob. Molitveni dio križnoga puta, sastojao se od pripravne molitve, zatim od 14 molitvi za svaku postaju i od završne molitve. Svaka od molitvi 14 postaja počinjala je zazivom: “Klanjamo ti se, Kriste, i blagoslivljamo Te, jer si po svojem svetom križu svijet otkupio”.

Crkva vjeruje, da svatko tko aktivno sudjeluje u pobožnosti Križnoga puta dobiva brojne milosti i potpun oprost grijeha, ako se taj dan po potrebi ispovijedio te pričestio:

“Oče, hvala ti za ovaj križni put. Prepoznao sam svoje križeve, koje trebam svaki dan uzeti i poći za tvojim Sinom. Sad znam kako se prihvaća, odriče, prašta i voli unatoč svemu! Sad znam kako se umire prije smrti i koraca ususret Životu. Hvala ti što sad ulazim u tvoje kraljevstvo. Izlazim iz svoje buntovne volje i ulazim u tvoju. Postajem dionik tvoje naravi, tvoje dijete, tvoja radost. Oče, učini da se ostvari već danas i moj uskrs”, završetak je propovijedi križnog puta.

Nakon križnog puta u župama se održavaju obredi Velikoga petka, koji se sastoje od tri dijela: Službe riječi, Obred ljubljenja križa te Obreda pričesti.bpz.ba

Continue Reading