Connect with us

Kultura

MOSTAR Svečano obilježena 31. obljetnica utemeljenja HVO-a

Središnja svečanost povodom obilježavanja 31. obljetnice utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i 18. obljetnice utemeljenja 1. pješačke (gardijske) pukovnije Oružanih snaga (OS) BiH započela je danas u vojarni “Stanislav Baja Kraljević” u Rodoču.

Proslava je počela postrojavanjem Oružanih snaga BiH u vojarni te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pred kapelom sv. Ivana Krstitelja.

– Obilježavamo i proslavljamo s ponosom 31. obljetnicu HVO-a i 18. obljetnicu utemeljenja 1. pješačke gardijske pukovnije OS BiH. HVO je dao nemjerljiv doprinos stabilizaciji političkih prilika i okončanju ratnih sukoba unutar BiH na čemu smo im iznimno zahvalni. Obranom svog doma i domovine ugradili su sebe u današnju BiH i na temeljima toga trebamo čuvati mir, raditi na stabilizaciji prilika, težiti euroatlantskim integracijama i graditi BiH na međusobnom uvažavanju i toleranciji i principima ustavne jednakopravnosti sva tri naroda i ostalih – izjavila je predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto.

Foto: Mario Obrdalj/FENA

Poručila je kako je HVO legalna i legitimna vojna komponenta u BiH te da oni koji govore suprotno i na tome žele graditi svoje političke svjetonazore ne žele dobro BiH, piše FENA.

– Ono što je po zakonu, legalno i legitimno, te stvari moramo uvažavati jer je to put izgradnje mira i dijaloga za budućnost BiH – smatra Krišto.

Zamjenik ministra obrane BiH Slaven Galić kazao je kako je u prošlom tjednu održano čak 44 aktivnosti OS BiH i braniteljskih udruga povodom obljetnice HVO-a.

– 31. obljetnica je protekla svečano, a mi smo u 44 grada i općine gdje je formiran HVO položili vijence i zapalili svijeće – kazao je Galić.

Kako kaže, on će kao zamjenik ministra obrane BiH osobno raditi na tome kako bi se poboljšao položaj vojnika OS BiH.

– Kao što sam rekao, novo Vijeće ministara je donijelo par odluka koje su popravili status vojnika u OS BiH. Zakon o službi u OS BiH je promijenjen i to je pozitivna stvar za našu vojsku, povećana su primanja te ćemo dalje raditi kroz zakonske okvire da se taj status poboljša kako bi se mladi prijavljivali u vojsku i ostajali u BiH – rekao je Galić.

Foto: Mario Obrdalj/FENA

Predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara istaknula je kako bez HVO-a ne bi bilo ni BiH.

– Danas obilježavamo 31. godišnjicu od osnivanja HVO-a, a bez HVO danas ne bi bilo ni današnje BiH, ma što tko god govorio. Sjećamo se svih koji su dali živote za našu slobodu i to je najmanje što možemo danas napraviti u ovo vrijeme, gradeći BiH kao zemlju jednakopravnih naroda i svih onih koji u njoj žive – naglašava Bradara.

Foto: Mario Obrdalj/FENA

Umirovljeni general HVO-a Stanko Sopta kazao je kako je HVO bio obrazac opstanka u ratnom grotlu BiH.

– Alija Izetbegović rat i agresiju na Hrvatsku nije smatrao svojim i slijepo je vjerovao JNA. Hrvatski narod u BiH je nakon pada Vukovara 18. studenoga 1991. godine utemeljio Hrvatsku zajednicu Herceg-Bosnu jer je znao da će isti taj agresor paliti naša sela i rušiti naše gradove. Prije toga je zaustavio u Pologu tenkove i spriječio tihu okupaciju Hercegovine i Dalmacije – pojašnjava Sopta.

Dodao je kako bez HVO-a ne bi bilo moguće obraniti BiH niti bi bilo uspješne “Oluje”.

– HVO je bio krik hrvatskog naroda za slobodom, mi smo samo branili svoja ognjišta i uspjeli smo u tome. HVO je ljubav prema svome narodu, HVO je spremnost na žrtvu, HVO je sloboda – zaključio je umirovljeni general.

 

– Važnost HVO-a najbolje pokazuju rezultati popisa stanovništva 1991. i 2013. Gdje nije bilo HVO-a nema ni Hrvata. Rukovodstvo Mostara u suglasnosti s predsjedništvom BiH s Alijom Izetbegovićem na čelu dobilo je zadaću da obrani Mostar. Ta zadaća je završena, a HVO je oslobodio širi prostor – poručio je nekadašnji predsjednik Federacije BiH Vladimir Šoljić.

Zamjenik načelnika zajedničkog stožera OS BiH za operacije general-bojnik Ivica Jerkić rekao je kako se danas prisjećaju svih koji su dali živote za slobodu.

– Prisjećamo se poginulih koji su živote dali za našu slobodu, također se sjećamo i teških ratnih vremena, razaranja i kroz ta sjećanja svi zajedno trebamo predano raditi, biti odgovorni, posvećeni i s puno kompromisa kako se ne bi ponovilo – zaključio je Jerkić.

Ceremonija proslave 31. obljetnice utemeljenja HVO-a nastavlja se svečanom svetom misom u mostarskoj katedrali nakon čega će uslijediti vojni mimohod ulicama Mostara do središnjeg spomenika ispred hrvatskog Doma hercega Stjepana Kosače gdje će izaslanstva HNS-a i braniteljskih udruga HVO-a položiti vijence i zapaliti svijeće.

31. obljetnica utemeljenja HVO-a: Vojni mimohod sa zastavama prošao kroz Mostar

31. obljetnica utemeljenja HVO-a: Vojni mimohod sa zastavama prošao kroz Mostar

31. obljetnica utemeljenja HVO-a: Vojni mimohod sa zastavama prošao kroz Mostar

31. obljetnica utemeljenja HVO-a: Vojni mimohod sa zastavama prošao kroz Mostar

31. obljetnica utemeljenja HVO-a: Vojni mimohod sa zastavama prošao kroz Mostar

31. obljetnica utemeljenja HVO-a: Vojni mimohod sa zastavama prošao kroz Mostar

31. obljetnica utemeljenja HVO-a: Vojni mimohod sa zastavama prošao kroz Mostar

31. obljetnica utemeljenja HVO-a: Vojni mimohod sa zastavama prošao kroz Mostar

31. obljetnica utemeljenja HVO-a: Vojni mimohod sa zastavama prošao kroz Mostar

Svečanost nakon mise 31. obljetnica utemeljenja HVO-a: Vojni mimohod sa zastavama prošao kroz Mostar Vojni mimohod prošao je ulicama Mostara do središnjeg spomenika ispred hrvatskog Doma hercega Stjepana Kosače gdje su izaslanstva HNS-a i braniteljskih udruga HVO-a položila vijence i zapalila svijeće. Vijesti / Politika | 11. 04. 2023. u 19:41 Bljesak.info 13 Foto: Bljesak.info / 31. obljetnica utemeljenja HVO-a 13 Foto: Bljesak.info / 31. obljetnica utemeljenja HVO-a 13 Foto: Bljesak.info / 31. obljetnica utemeljenja HVO-a 13 Foto: Bljesak.info / 31. obljetnica utemeljenja HVO-a 13 Foto: Bljesak.info / 31. obljetnica utemeljenja HVO-a 13 Foto: Bljesak.info / 31. obljetnica utemeljenja HVO-a 13 Foto: Bljesak.info / 31. obljetnica utemeljenja HVO-a 13 Foto: Bljesak.info / 31. obljetnica utemeljenja HVO-a 13 Foto: Bljesak.info / 31. obljetnica utemeljenja HVO-a 13 Foto: Bljesak.info / 31. obljetnica utemeljenja HVO-a 13 Foto: Bljesak.info / 31. obljetnica utemeljenja HVO-a 13 Foto: Bljesak.info / 31. obljetnica utemeljenja HVO-a 13 Foto: Bljesak.info / 31. obljetnica utemeljenja HVO-a U Mostaru je u utorak održan drugi dio proslave 31. obljetnice utemeljenja HVO-a i 18. obljetnice utemeljenja 1. pješačke (gardijske) pukovnije OS BiH. Foto: Bljesak.info / 31. obljetnica utemeljenja HVO-a Poslijepodnevni program započeo je svečanom svetom misom u mostarskoj Katedrali u 18 sati. Foto: Bljesak.info / 31. obljetnica utemeljenja HVO-a Nakon toga je uslijedio vojni mimohod ulicama Mostara do središnjeg spomenika ispred hrvatskog Doma hercega Stjepana Kosače gdje su izaslanstva HNS-a i braniteljskih udruga HVO-a položila vijence i zapalila svijeće. Foto: Bljesak.info / 31. obljetnica utemeljenja HVO-a Inače, središnja svečanost povodom obilježavanja 31. obljetnice utemeljenja HVO-a i 18. obljetnice utemeljenja 1. pješačke (gardijske) pukovnije OS BiH započela je u jutarnjim satima u Mostaru. Foto: Bljesak.info / 31. obljetnica utemeljenja HVO-a Proslava je počela postrojavanjem Oružanih snaga BiH u vojarni “Stanislav Baja Kraljević” te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pred kapelom sv. Ivana Krstitelja. Foto: Bljesak.info / 31. obljetnica utemeljenja HVO-a – Pročitajte više na: https://bljesak.info/vijesti/politika/31-obljetnica-utemeljenja-hvo-a-defile-kroz-mostar-sa-zastavama-i-polaganje-vijenaca/416294

Continue Reading