Connect with us

BiH

MOSTAR: Sud presudio u korist Mostar parkinga, kreće naplata kazni

avno poduzeće Mostar parking dobilo je presudu kojom je presuđeno da se najdalje za mjesec dana JP Mostar parking mora osigurati pristup Registru novčanih kazni i prekršajnih evidencija, kako bi se kazne za nepropisno parkiranje mogle naplatiti nesavjesnim vozačima u Mostaru, piše Večernji list BiH.

Dugogodišnja pravna bitka

Javno poduzeće Mostar parking prije dvije godine tužilo je Ministarstvo civilnih poslova BiH, kao i Agenciju za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka BiH jer im je onemogućen pristup Registru novčanih kazni i prekršajnih evidencija zbog čega nije bilo moguće kazne za nepropisno parkiranje prekršiteljima uputiti na kućnu adresu. Direktor Javnog poduzeća Mostar parking Mladen Knezović kazao je kako već pet godina ovo poduzeće vodi pravnu bitku s institucijama BiH.

“Odbijen nam je pristup Registru novčanih kazni i prekršajnih naloga, pravni proces se razvukao na dvije godine.

Konačno smo dobili presudu, i ako prvostupanjsko tijelo ovo ne riješi u manje od mjesec dana, a tako je obećano presudom, poduzeće neće moći opstati”, kazao je Knezović za prvi.tv. Jedina “kazna” za nesavjesne vozače do sad je bila dnevna parkirališna karta ili opomena.

Prekršajni nalog nije mogao stići na kućne adrese jer Agencija za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka BiH odbila je zahtjev Mostar parkinga za pristup Registru kazni jer su utvrdili da kontrolu reguliranja prometa na cestama u BiH vrše ovlaštene osobe nadležnog tijela unutarnjih poslova, a ne djelatnici javnih poduzeća.

IDDEEA odbila pristup

Ministarstvo pravosuđa Federacije BiH odobrilo je tužitelju pisanje prekršajnih naloga i time je Mostar parking postao ovlašten za izdavanje prekršajnih naloga na prostoru Federacije BiH, kazao je Knezović za prvi.tv. JP Mostar parking dobio je odobrenje od Ministarstva pravosuđa Federacije BiH da smiju izdavati prekršajne naloge, međutim, centralizirana baza podataka koja je nužna da bi se određeni vozač sankcionirao, u nadležnosti je IDDEEA-e koja je mostarskom poduzeću odbila zahtjev za pristup evidenciji.

Direktor Mostar parkinga još uvijek ne zna koji je to točan datum kada bi se trebale početi naplaćivati kazne nesavjesnim vozačima, međutim, ponavlja kako je termin sigurno manji od mjesec dana.

JP Mostar parking u svom sastavu ima 850 parkirališnih mjesta, podijeljenih u tri gradske zone, te 70 naplatnih uređaja. Naplata se vrši po zonama. Pa je tako cijena parkiranja u I zoni 1,50 KM po satu, drugoj 1 KM, dok je u trećoj zoni 0,50 KM.

U slučaju da kontrolor parkinga utvrdi pa parkiranje za vozilo nije plaćeno, izdaje dnevnu parkirališnu kartu koja iznosi 20 KM. Poduzeće je prije više od dvije godine postavilo uređaje za naplatu parkiranja te s naplatom otpočelo krajem kolovoza 2013. godine, ali Mostarci parkiranje nisu željeli plaćati jer za neplaćanje ih nije stizala sankcija.

Kako će se situacija sa plaćanjem parkiranja u Mostaru odvijati nakon provođenja presude, ostaje za vidjeti.tropolje.info

Continue Reading